Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka w chlebie to szybki i prosty pomysł na obiad, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom serów. Mocno serowy kalafior w towarzystwie dobrej jakości pieczywa to przepis na udany lunch czy wyjątkową kolację.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8246
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1191
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10008
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4583
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 619
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8246
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1191
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10008
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4583
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 619
Składniki
Masło rozpuść w średniej wielkości garnku. Dodaj mąkę i ciągle mieszając, zrób zasmażkę. Kontynuuj smażenie do momentu lekkiego zezłocenia. Do zasmażki powoli wlej mleko i śmietanę, cały czas ubijając. Gotuj całość na średnim ogniu do zgęstnienia. Zdejmij sos z ognia i dodaj do niego: cheddar, sól i pieprz. Wymieszaj do rozpuszczenia sera i gładkości sosu.
Kalafior umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel go na drobne różyczki i włóż je do sosu beszamelowego. Wymieszaj, by warzywo było dokładnie pokryte serem.
Z chleba odetnij wierzchołek. Wydrąż bochenek, pozostawiając ok. 2-3 cm warstwę z każdej strony. Do chleba włóż połowę kalafiora z sosem beszamelowym. Na to połóż kwaśną śmietanę i posyp serami Gruyere i Havarti.
Wyłóż drugą część kalafiora i posyp mozzarellą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Celsjusza. Zapiekankę w chlebie piecz przez maksymalnie 20 minut, do zrumienienia sera. Uważaj, by pieczywo nie stwardniało. Danie podawaj od razu po przyrządzeniu, z dodatkiem natki pietruszki.