Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Zapiekanka warzywna
  • Dania główne
  • Przepis na

Zapiekanka warzywna

25.04.2025 Odsłon: 77632
5.0 (106 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Swojska zapiekanka warzywna to pomysł na szybki i pożywny obiad. Składa się ze składników, które w sezonie wiosenno-letnim znajdują się chyba w każdej domowej lodówce. Dużą zaletą tego dania jest możliwość niemal dowolnej modyfikacji składników. Warzywa można zmienić na ulubione lub takie, które są obecnie najlepiej dostępne. Dzięki temu zrobisz prostą zapiekankę nawet zimą. Całość przygotowuje się zaskakująco szybko i nie wymaga dużego nakładu pracy. 

Przepis na zapiekankę warzywną 

Miękkie ziemniaki, podsmażony boczek i warzywa zatopione w delikatnym sosie śmietanowo-jajecznym tworzą proste, ale jednocześnie pyszne połączenie. Całość zapieczona jest pod warstwą żółtego sera. Dzięki temu zapiekanka warzywna z piekarnika jest chrupiąca z zewnątrz i kremowa w środku. Do tego świetnie prezentuje się na stole przy rodzinnych spotkaniach. Wystarczy ten jeden przepis na danie główne, aby zaspokoić głód najbliższych w ramach obiadu lub ciepłej kolacji. 

Przepis na swojską zapiekankę nie wymaga wielu składników. Do tego sos nie wymaga wcześniejszego gotowania i specjalnego przygotowania. Wystarczy dobrze wymieszać śmietanę z jajkami, a następnie je doprawić.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić prostą zapiekankę warzywną? 

Przygotowanie zapiekanki warzywnej rozpocznij od ugotowania ziemniaków. Pamiętaj, aby ich nie rozgotować. Powinny być lekko twarde, ale nie surowe. Dzięki temu nie rozpadną się podczas zapiekania, a także nie będą twarde. Po ostudzeniu, pokrój je w plasterki o grubości około pół centymetra. Kolejna kwestia to dobór warzyw. Papryka, cukinia i pomidory to trio, które świetnie się razem komponuje – są soczyste, ale nie wodniste. Jeśli chcesz zrobić wrażenie wizualne, pokrój składniki na równej części kawałki.  

Sos śmietanowo-jajeczny to spoiwo całego dania. Właśnie dlatego ważne jest, aby dokładnie go wymieszać. Użyj do tego trzepaczki albo miksera na niskich obrotach. Mieszaj tak długo aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Do doprawienia wystarczy sól i pieprz. Przed pieczeniem, nasmaruj naczynie żaroodporne masłem albo ewentualnie olejem. Dzięki temu składniki nie będą przywierać do dna i boków.  

Najpierw ułóż ziemniaki, a dopiero potem wysyp równomiernie pokrojone pomidory, papryki i cukinię. Wylewając sos na warzywa, postaraj się równomiernie pokryć całość, aby każda warstwa zapiekła się z lekkim kremowym wnętrzem. Ser żółty najlepiej zetrzeć na grubych oczkach – wtedy roztopi się apetycznie i utworzy złocistą, lekko chrupiącą warstwę na wierzchu. Możesz użyć klasycznego sera typu gouda, edamskiego, albo nieco bardziej wyrazistego, np. cheddara. Po wierzchu warto rozłożyć podsmażony boczek – wcześniej pokrojony w drobną kostkę i dobrze wytopiony. Dzięki temu nie tylko nie będzie surowy, ale również doda zapiekance intensywnego, wędzonego aromatu.  

W trakcie pieczenia dobrze jest najpierw przykryć zapiekankę, aby warzywa i ziemniaki zmiękły. W 190 stopniach Celsjusza i w ciągu 25 minutach również sos dobrze się zetnie. Na ostatnie 5 minut zdejmij pokrywkę. Pozwoli to na zarumienienie się boczku i sera.  

Jak zmodyfikować pyszną zapiekankę warzywną? 

Jeśli chcesz, aby swojska zapiekanka warzywna z serem była jeszcze bardziej treściwa, dodaj do niej mięso mielone. Podsmaż je wcześniej z cebulką i dobrze dopraw solą, pieprzem, papryką słodką mieloną i czosnkiem granulowanym. Świetnie sprawdzi się także kawałek filetów z kurczaka. Mogą być wcześniej upieczone albo usmażone. To dobry pomysł, aby wykorzystać resztki z obiadu czy kolacji.  

A może chcesz sięgnąć po bogatszą wersję zapiekanki z warzywami? Wybierz do niej podsmażone pieczarki, kukurydzę, zielony groszek albo cebulę. Dla tych, którzy lubią bardziej wyraziste smaki, proponujemy dorzucić trochę czosnku, suszone pomidory, oliwki, kapary albo odrobinę pikantnej papryczki chili. Jeśli chcesz przygotować wersję bez mięsa, możesz pominąć boczek albo zobaczyć nasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną bez mięsa. 

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 64

do 30 min 30 min
1
kulinarneprzygody
kulinarneprzygody
Desery

jagodzianki z kruszonką

Desery jagodzianki z kruszonką

jagodzianki z kruszonką

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Bułki

Odsłon: 158

do 60 min 60 min
2
wjosna
wjosna
Dania główne

Kluski z wędzonego twarogu z młodą kapustą

Dania główne Kluski z wędzonego twarogu z młodą kapustą

Młoda kapusta duszona z dodatkiem małych pomidorków, zaprawiona śmietaną z kl...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kluski

Odsłon: 85

do 30 min 30 min
3
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Desery

Babeczki z masłem orzechowym, jabłkami i aronią

Desery Babeczki z masłem orzechowym, jabłkami i aronią

Te babeczki były wynikiem przypadku, a okazały się smakową rewelacją! Kruche...

  • Impreza
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jogurt
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Babeczki

Odsłon: 33

do 30 min 30 min
6
marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa kalafiorowa

Zupy Zupa kalafiorowa

Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 101

do 15 min 15 min
3
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Ciasta

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Ciasta Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 40757

do 60 min 60 min
113
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 64

do 30 min 30 min
1
kulinarneprzygody
kulinarneprzygody
Desery

jagodzianki z kruszonką

Desery jagodzianki z kruszonką

jagodzianki z kruszonką

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Bułki

Odsłon: 158

do 60 min 60 min
2
wjosna
wjosna
Dania główne

Kluski z wędzonego twarogu z młodą kapustą

Dania główne Kluski z wędzonego twarogu z młodą kapustą

Młoda kapusta duszona z dodatkiem małych pomidorków, zaprawiona śmietaną z kl...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kluski

Odsłon: 85

do 30 min 30 min
3
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Desery

Babeczki z masłem orzechowym, jabłkami i aronią

Desery Babeczki z masłem orzechowym, jabłkami i aronią

Te babeczki były wynikiem przypadku, a okazały się smakową rewelacją! Kruche...

  • Impreza
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jogurt
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Babeczki

Odsłon: 33

do 30 min 30 min
6
marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa kalafiorowa

Zupy Zupa kalafiorowa

Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 101

do 15 min 15 min
3
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Ciasta

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Ciasta Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 40757

do 60 min 60 min
113
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Zapiekanka warzywna
Autor:
smaker
do 30 min
5-6 osób

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 100 g boczku wędzonego w kawałku
  • 100 g żółtego sera
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • masło do wysmarowania formy
  • kilka listków natki pietruszki do dekoracji
Sos
  • 200 ml śmietany 12%
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1

Ziemniaki obierz i ugotuj do niecałkowitej miękkości. Ostudź i pokrój w cienkie plasterki. Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój ją, razem z pomidorem i cukinią w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż w nim warstwowo plasterki ziemniaków. Wsyp resztę pokrojonych warzyw i drobno posiekaną natkę pietruszki.

2

W osobnej miseczce rozbełtaj jajka. Dodaj śmietanę, pieprz i sól. Wszystko dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym w ten sposób sosem zalej warzywa. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp nim równomiernie zapiekankę. Boczek pokrój w niewielką kostkę i przesmaż na patelni do wytopienia tłuszczu. Rozłóż go równomiernie na warstwie sera.

3

Naczynie żaroodporne pod przykryciem wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza. Zapiekaj przez ok. 25 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze przez 5 minut do zrumienienia sera. Zapiekankę warzywną podawaj na ciepło, udekorowaną listkami natki pietruszki.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki