Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana bez mięsa to bardzo proste w przygotowaniu danie z jedynie kilku tanich składników. Jest niezwykle aromatyczna i wyrazista, dzięki zastosowaniu bulionu wymieszanego z jajkami. Potrawa świetnie sprawdzi się jako pożywny obiad lub ciepła kolacja. Możesz dodać także swoje ulubione warzywa. Zapiekanka świetnie smakuje także na drugi dzień, po odgrzaniu.
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1031
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4435
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 456
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2918
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38755
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1031
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4435
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 456
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2918
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38755
Składniki
Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w bardzo cienkie plasterki i przełóż do miski. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Masło roztop i ostudź. Podsmaż na nim cebulkę do zeszklenia. Dodaj sól, pieprz i posiekane gałązki rozmarynu. Wymieszaj. Masło z przyprawami i cebulą wlej do ziemniaków i całość dobrze wymieszaj, by wszystkie plasterki były dobrze pokryte tłuszczem.
były dobrze pokryte tłuszczem. Jajka roztrzep i ubij na jednolitą masę. Dodawaj cienkim strumieniem bulion, cały czas mieszając, by mieszanina była jednorodna. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. W naczyniu równomiernie rozłóż ziemniaki. Wylej na nie bulion z jajkami. Zapiekankę ziemniaczaną bez mięsa wstaw pod przykryciem, do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza.
Danie piecz przez 30-45 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a płyn zostanie wchłonięty przez ziemniaki. Podawaj na ciepło.