Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana bez mięsa to bardzo proste w przygotowaniu danie z jedynie kilku tanich składników. Jest niezwykle aromatyczna i wyrazista, dzięki zastosowaniu bulionu wymieszanego z jajkami. Potrawa świetnie sprawdzi się jako pożywny obiad lub ciepła kolacja. Możesz dodać także swoje ulubione warzywa. Zapiekanka świetnie smakuje także na drugi dzień, po odgrzaniu.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2667
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4713
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102222
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6558
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2667
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4713
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102222
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6558
Składniki
Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w bardzo cienkie plasterki i przełóż do miski. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Masło roztop i ostudź. Podsmaż na nim cebulkę do zeszklenia. Dodaj sól, pieprz i posiekane gałązki rozmarynu. Wymieszaj. Masło z przyprawami i cebulą wlej do ziemniaków i całość dobrze wymieszaj, by wszystkie plasterki były dobrze pokryte tłuszczem.
były dobrze pokryte tłuszczem. Jajka roztrzep i ubij na jednolitą masę. Dodawaj cienkim strumieniem bulion, cały czas mieszając, by mieszanina była jednorodna. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. W naczyniu równomiernie rozłóż ziemniaki. Wylej na nie bulion z jajkami. Zapiekankę ziemniaczaną bez mięsa wstaw pod przykryciem, do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza.
Danie piecz przez 30-45 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a płyn zostanie wchłonięty przez ziemniaki. Podawaj na ciepło.