Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana bez mięsa to bardzo proste w przygotowaniu danie z jedynie kilku tanich składników. Jest niezwykle aromatyczna i wyrazista, dzięki zastosowaniu bulionu wymieszanego z jajkami. Potrawa świetnie sprawdzi się jako pożywny obiad lub ciepła kolacja. Możesz dodać także swoje ulubione warzywa. Zapiekanka świetnie smakuje także na drugi dzień, po odgrzaniu.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 1897
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 587
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 1897
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 587
Składniki
Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w bardzo cienkie plasterki i przełóż do miski. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Masło roztop i ostudź. Podsmaż na nim cebulkę do zeszklenia. Dodaj sól, pieprz i posiekane gałązki rozmarynu. Wymieszaj. Masło z przyprawami i cebulą wlej do ziemniaków i całość dobrze wymieszaj, by wszystkie plasterki były dobrze pokryte tłuszczem.
były dobrze pokryte tłuszczem. Jajka roztrzep i ubij na jednolitą masę. Dodawaj cienkim strumieniem bulion, cały czas mieszając, by mieszanina była jednorodna. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. W naczyniu równomiernie rozłóż ziemniaki. Wylej na nie bulion z jajkami. Zapiekankę ziemniaczaną bez mięsa wstaw pod przykryciem, do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza.
Danie piecz przez 30-45 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a płyn zostanie wchłonięty przez ziemniaki. Podawaj na ciepło.