Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka warzywna z dorszem

Zapiekanka warzywna z dorszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 4225

Dodano:

Odsłon: 373

Pożywne, smaczne i mało kaloryczne danie na obiad lub kolację.

Składniki

  • 1 szkl. suchej zielonej lub czerwonej soczewicy
  • 1 filet z dorsza około 30-40 dag
  • 1/2 pora
  • 1/4 bulwy selera
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 25 dag pieczarek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • 1 puszka pomidorów całych lub krojonych
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • sok z 1 cytryny
  • przyprawy: przyprawa do ryb, sól, pisprz, papryka ostra, oregano, bazylia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować w lekko osolonej wodzie. Rozmrożony filet z dorsza, pokroić na kawałki i ugotować na parze. Wcześniej należy go skropić sokiem z cytryny i oprószyć przyprawą do ryb. Na dno podłużnej foremki wyłożyć odsączoną soczewicę. Na nią cząstki dorsza. Następnie dodać pokrojone i uduszone z przyprawami warzywa. Dusić na małej ilości oleju. Na wierzch pomidory z puszki posypane bazylią, oregano i papryką. Zapiekać około 30 minut. Podawać ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń