Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka wegetariańska

Zapiekanka wegetariańska

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 2866

Dodano:

Odsłon: 9869

Zapraszam dziś na przepis na pyszną warzywną zapiekankę z ryżem, możliwą nawet w wersji wegańskiej. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 300 g ryżu parboiled (3 torebki)
  • 1 cebula
  • 500 g pieczarek
  • 150 g drobnej mozarelli (lub 300 g silky tofu)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 puszka kukurydzy
  • filiżanka mrożonej marchewki z groszkiem
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz, papryka słodka, curry, oregano
  • pomidorki koktajlowe i świeże ogórki do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka wegetariańska

Przygotowanie

  1. 1. Cebulę kroimy w ćwierć-talarki i smażymy na oliwie.

    2. Pieczarki obieramy, myjemy i siekamy drobno, następnie dodajemy do smażącej się cebuli, dodajemy sól, pieprz i oregano, mieszamy, smażymy.

    3. W osolonym wrzątku gotujemy 3 torebki ryżu (300 g) przez 16 minut.

    4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (olejem kokosowym lub margaryną), wrzucamy ugotowany ryż oraz usmażone pieczarki z cebulą, mieszamy.

    5. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki: żółtą i czerwoną.

    6. Dodajemy kukurydzę z puszki.

    7. Dodajemy filiżankę mrożonego groszku z marchewką.

    8. Dodajemy łyżkę sosu sojowego.

    9. Przyprawy: papryka słodka, curry, sól i pieprz.

    10. Dodajemy mozarellę lub silky tofu. Część mieszamy z zapiekanką, część dajemy na wierzch.
    Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C.

    11. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut z grzaniem góra-dół i z pokrywką, a następnie 10 minut bez pokrywki z termoobiegiem.
    I gotowe, smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń