Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam dziś na przepis na pyszną warzywną zapiekankę z ryżem, możliwą nawet w wersji wegańskiej. Serdecznie polecam :-)
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 204
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 204
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Składniki
1. Cebulę kroimy w ćwierć-talarki i smażymy na oliwie. 2. Pieczarki obieramy, myjemy i siekamy drobno, następnie dodajemy do smażącej się cebuli, dodajemy sól, pieprz i oregano, mieszamy, smażymy. 3. W osolonym wrzątku gotujemy 3 torebki ryżu (300 g) przez 16 minut. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (olejem kokosowym lub margaryną), wrzucamy ugotowany ryż oraz usmażone pieczarki z cebulą, mieszamy. 5. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki: żółtą i czerwoną. 6. Dodajemy kukurydzę z puszki. 7. Dodajemy filiżankę mrożonego groszku z marchewką. 8. Dodajemy łyżkę sosu sojowego. 9. Przyprawy: papryka słodka, curry, sól i pieprz. 10. Dodajemy mozarellę lub silky tofu. Część mieszamy z zapiekanką, część dajemy na wierzch. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. 11. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut z grzaniem góra-dół i z pokrywką, a następnie 10 minut bez pokrywki z termoobiegiem. I gotowe, smacznego :-)