Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z bobem i ziemniakami

Zapiekanka z bobem i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 762

Dodano:

Odsłon: 493

Pyszna, pożywna zapiekanka ziemniaczana z bobem idealnie sprawdzi się także na jesienny posiłek. Do jej przygotowania z powodzeniem można użyć mrożonego bobu. Rozgrzeje i zasyci :)

Składniki

  • ziemniaki 1 kg
  • bób 400 g
  • Pieczarki 200 g
  • Cebula 1 szt.
  • wędlina z indyka 250 g
  • olej 1 łyżka
  • Beszamel:
  • mleko 400 ml
  • Masło 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • sól (do smaku)
  • pieprz biały (do smaku)
  • Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • ser cheddar 100 g
  • Natka pietruszki posiekana 3 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka z bobem i ziemniakami

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, pilnując by się nie rozgotowały. Wystudzić. Bób ugotować i obrać. Na patelni, na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie złocista, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowani wody i zeszklenia. Szynkę pokroić na większą kostkę.

  2. Beszamel: W rondlu rozpuścić masło dodać mąką i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką) zrobić zasmażkę. Dolać mleko i mieszać trzepaczką, do połączenia składników. Gotować na wolnym gazie, cały czas mieszając, do czasu, aż sos zrobi się gęsty. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką.

  3. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować cienką warstwą beszamelu. Ułożyć pokrojone na 1 cm plastry ziemniaki, zeszklone pieczarki z cebulą, szynkę, oraz bób. Polać porcją sosu, posypać startym serem i posiekaną natką. Składniki układać kolejno warstwami, aż do ich wyczerpania. Wierzch zapiekanki polać sosem, posypać natką i serem. Zapiekankę piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 35-45 minut, do czasu, aż wierzch ładnie się zarumieni.

  4. Rady: Do zapiekanki możecie wykorzystać pozostałe z poprzedniego dnia ziemniaki oraz ugotowany wcześniej bób.
    Zapiekanka świetnie smakuje również po odgrzaniu na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń