Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, pożywna zapiekanka ziemniaczana z bobem idealnie sprawdzi się także na jesienny posiłek. Do jej przygotowania z powodzeniem można użyć mrożonego bobu. Rozgrzeje i zasyci :)
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 159
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 651
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 159
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 651
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, pilnując by się nie rozgotowały. Wystudzić. Bób ugotować i obrać. Na patelni, na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie złocista, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowani wody i zeszklenia. Szynkę pokroić na większą kostkę.
Beszamel: W rondlu rozpuścić masło dodać mąką i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką) zrobić zasmażkę. Dolać mleko i mieszać trzepaczką, do połączenia składników. Gotować na wolnym gazie, cały czas mieszając, do czasu, aż sos zrobi się gęsty. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować cienką warstwą beszamelu. Ułożyć pokrojone na 1 cm plastry ziemniaki, zeszklone pieczarki z cebulą, szynkę, oraz bób. Polać porcją sosu, posypać startym serem i posiekaną natką. Składniki układać kolejno warstwami, aż do ich wyczerpania. Wierzch zapiekanki polać sosem, posypać natką i serem. Zapiekankę piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 35-45 minut, do czasu, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Rady: Do zapiekanki możecie wykorzystać pozostałe z poprzedniego dnia ziemniaki oraz ugotowany wcześniej bób. Zapiekanka świetnie smakuje również po odgrzaniu na drugi dzień.