Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-07-2024
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kurczakiem w sosie śmietankowo - serowym. Zapiekanka jest niezwykle sycąca oraz prosta i szybka w przygotowaniu. Stanowi świetne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5867
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1330
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12624
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5284
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5867
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1330
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12624
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5284
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą, pieprzem oraz łyżeczką tymianku, dodajemy odrobinę oliwy i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy na rozgrzaną patelnię i delikatnie podsmażmy (jedynie do ścięcia mięsa), ponieważ dalej kurczak będzie dochodził w piekarniku.
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Różyczki brokuła również gotujemy al dente w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (przez około 4 - 5 minut), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.* * Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.
Śmietankę łączymy z parmezanem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę tymianku oraz doprawiamy solą i pieprzem. Sos dokładnie mieszamy.
Ugotowany makaron, brokułowe różyczki oraz podsmażone kawałki kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Składniki zalewamy przygotowanym sosem śmietankowo - serowym, a wierzch posypujemy startym serem mozzarella. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25 minut.
Przed podaniem zapiekankę możemy posypać świeżymi ziołami. Świetnie sprawdzi się tymianek lub natka pietruszki.