Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon jesienno-zimowy to czas na brukselkę w każdej postaci. A jak wiadomo, te małe, niepozorne główki idealnie komponują się z wyrazistymi serami. Zapiekanka z brukselką jest prosta i szybka w przygotowaniu; składa się zaledwie z kilku składników, ale połączonych ze sobą po mistrzowsku.
Dla rodzinki na dzisiejszy obiad przygotowałam łazanki z kapusty kiszonej. Pr...
Odsłon: 1037
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 7094
Dla rodzinki na dzisiejszy obiad przygotowałam łazanki z kapusty kiszonej. Pr...
Odsłon: 1037
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 7094
Składniki
Na wierzchu rozsyp równomiernie tarty ser.
Wstaw zapiekankę z brukselką do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 10 minut. Pod koniec możesz włączyć grill na 3 minuty, ale nie jest to konieczne.
Brukselki oczyść – usuń wierzchnie liście i odetnij rdzenie. Większe sztuki podziel na połowy. Obtocz je w oliwie i oprósz solą. Umieść je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez ok. 15 minut w temperaturze 220 st. Celsjusza. Alternatywnie możesz brukselkę obgotować w osolonej wodzie, ale następnie musisz ją dobrze osuszyć.
Przygotuj sos. W garnuszku rozpuść masło. Dodaj mąkę i podsmaż ją do zbrązowienia i zgęstnienia. Wlej zimne mleko i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.
Dopraw sos do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłącz ogień.
Do sosu dodaj tarty ser i mieszaj całość do jego rozpuszczenia.
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Umieść w nim połowę brukselki, a następnie przykryj ją sosem beszamelowym. Połóż drugą połowę brukselki.