Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z camembertem jest kremowa i super rozgrzewająca. Przyrządzisz ją z zaledwie kilku podstawowych składników – ziemniaków, śmietany, boczku i oczywiście francuskiego sera! To klasyczne danie pochodzące z regionu Haute-Savoie, tuż obok Szwajcarii! Zapiekankę przyrządzisz w około 40 minut, dzięki czemu będzie idealnym przepisem dla osób zapracowanych i zabieganych. Pokochają ją wszyscy członkowie twojej rodziny – mali i duzi!
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1190
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457695
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1444
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2265
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 579
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1190
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457695
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1444
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2265
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 579
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Włóż je do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 8-10 minut aż będą al dente. Odcedź.
Cebulę drobno posiekaj. Podsmaż ją na łyżce oleju i łyżce masła przez ok. 5 minut, do ładnego zrumienienia.
Boczek pokrój na kawałki i dołóż do cebuli. Smaż wszystko przez kolejne 5 minut, do zrumienienia mięsa.
Ser pokrój na trójkąty.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ułóż połowę ziemniaków i rozrzuć połowę mieszanki cebulowo-mięsnej. Następnie ponownie rozłóż ziemniaki, cebulę z boczkiem, a na końcu ser camembert.
Polej zapiekankę z camembertem równomiernie śmietaną i posyp solą, pieprzem oraz pieprzem ziarnistym.
Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz przez 10-12 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu.
Wyjmij i pozostaw do ostudzenia na 5 minut. Podawaj z lekką sałatką.