Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasami pozostaje nam jedzenie i nie wiemy co możemy z nim zrobić. Tak właśnie było i w tym przypadku. Pozostało mi sporo placków z cukini więc wpadłem na pomysł wykorzystać je do innej potrawy jako bazę oraz dołożyć różne dodatki.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 317
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 720
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 738
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 317
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 720
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 738
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Składniki
Kroimy na różne kawałki karkówkę wcześniej przygotowaną karkówkę, która pozostała nam z innego obiadu.
W naczyniu żaroodpornym układamy jako pierwszą warstwę placki z cukini, które również zostały mi z wcześniejszego obiadu. Poniżej link do przepisu https://smaker.pl/moje-przepisy-dania-glowne/przepis-placki-z-cukini-z-lubczykiem,1931374,bobby.html
Następnie na patelni podsmażamy mięso mielone całość. Dodajemy sól, pieprz i mieszamy, smażymy by zmieniło kolor. Układamy usmażone mięso w całości na placki, mięso może być gorące.
Obieramy cebulę i kroimy w piórka. U mnie jest czerwona ale może być biała nie ma to większego znaczenia.
Obieramy pieczarki kroimy również na plasterki. Na patelnie wlewamy olej podgrzewamy i kładziemy cebulę i pieczarki. Solimy, pieprzymy smażymy do miękkości.
Jak mięso mielone jest rozłożone w naczyniu to zaczynamy robić warstwy i przykrywamy mięso w całości plastrami sera.
Następną warstwą jest cebula z pieczarkami. Na rozłożony ser kładziemy usmażone warzywa, mogą być ciepłe.
Ostatnia warstwa to mięso z karkówki pocięte na kawałki. Rozkładamy całość na warzywa.
I na zakończenie przykrywamy całość plastrami sera. Tak możemy zakończyć ale ja lubię dodać słodkości i będą to śliwki pokrojone na ćwiartki . Przybrana zapiekanka idzie do pieca rozgrzanego do 200 st C opiekanie góra i dół. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy na pół godziny by całość odpoczeło. Po tym czasie zaczynamy jeść. Możemy również na drugi dzięń, ponieważ smaki się pomieszają i będzie jeszcze lepsza.
Więc życzę smacznego :-)