Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Jest prosta, szybka w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna. Poniżej przedstawiamy przepis na wegetariańską wersję tego dania, jednak jeśli masz ochotę możesz wzbogacić ją o dodatek szynki, kurczaka lub wędzonego boczku. W każdej wersji wyjdzie znakomicie.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 136
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2386
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 136
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2386
Składniki
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z roztopionym klarowanym masłem. W trakcie smażenia na patelnię przełóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój na półplasterki. Następnie przerzuć na patelnię i podsmaż przez kilka minut aż zmięknie. Warzywa dopraw solą i pieprzem.
Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół.
Do naczynia żaroodpornego przerzuć ugotowany makaron. Dodaj podsmażone warzywa, pomidorki i starty żółty ser, składniki wymieszaj. Zapiekankę makaronową z cukinią zalej śmietanką i odpraw solą oraz pieprzem. Dla podkręcenia smaku możesz doprawić ją również ulubionymi ziołami lub słodką i ostrą papryką.
Zapiekankę z cukinii i makaronu wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 20 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz zapiekankę przez kolejne 10 minut. Po tym czasie danie będzie gotowe nakładania na talerze i jedzenia. Smacznego!