Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z cukinii z mięsem mielonym to proste i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Potrzebuje niewielu składników i czasu przygotowania. Połączenie soczystej cukinii, mięsa mielonego i aromatycznego pomidorowego sosu zapewnia pożywne i pyszne danie.
patelnia, łyżka, nóż, naczynie żaroodporne
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 354
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11142
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3836
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1322
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 354
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11142
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3836
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1322
Składniki
Zacznij od przygotowania mięsa mielonego. Na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę w kostkę i smaż ją na oleju. Dodaj mięsa mielonego i dopraw według gustu solą, pieprzem i papryką słodką. Przetrzyj na prasce ząbek czosnku i dodaj do potrawy.
Dodaj do smażącego się mięsa pulpy pomidorowej lub pomidorów z puszki i wymieszaj. Podsmażaj do przegryzienia się smaków jeszcze około 10 minut.
Ziemniaki obmyj i obierze. Pokrój w talarki. Ważne, aby talarki nie były za cienkie. Jeżeli chcesz, aby zapiekanka była szybciej przygotowana. Talarki podgotuj w 10 minut w osolonej wodzie.
Cukinię pokrój na talarki. Dopraw solą i pieprzem. Obsmaż delikatnie cukinię na patelni, aby się lekko zarumieniła.
Do naczynia żaroodpornego włóż podgotowane wcześniej talarki ziemniaków. Będzie to pierwsza warstwa. Przypraw solą, pieprzem oraz papryką słodką lub ostrą. Posyp ziemniaki wiórkami sera oraz dodaj posiekaną pietruszkę.
Wyłóż kolejną warstwę, którą jest mięso. Mięso mielone wraz z sosem wylej na serową warstwę. Oprósz roztartym serem. Analogicznie jak wcześniej, dodaj świeżej pietruszki.
Następną warstwą będzie cukinia. Ułóż ją w rządku, np. pięć plasterków obok siebie do zapełnienia całej powierzchni. Przyprósz startym serem, dodaj oregano, bazylię, sól, pieprz oraz paprykę.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni i wstaw zapiekankę na ok. 30 minut. Gdy zapiekanka będzie gotowa, wyciągnij ją z piekarnika i posyp parmezanem. Parmezan nada aromatu zapiekance. Smacznego!