Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia to jedno z moich ulubionych letnich warzyw – ma mało kalorii, dlatego świetnie sprawdza się w lekkich wakacyjnych daniach. Można przyrządzać ją na wiele sposobów – smażoną, gotowaną, pieczoną, faszerowaną, a nawet piec z niej ciasta. Ten przepis jest bardzo prosty, szybki i oczywiście pyszny :)
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14624
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14624
Składniki
Cukinie myjemy i kroimy w plasterki (ze skórką). Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim na przemian plasterki cukinii i ziemniaków. Podana w przepisie ilość jest orientacyjna - wszystko zależy od wielkości warzyw. Ważne, by cukinia była mała.
Do miski wlewamy mleko, dodajemy śmietanę i jajka. Ubijamy do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i oregano. Na końcu dodajemy żółty ser starty na grubych oczkach. Dokładnie mieszamy i zalewamy ziemniaki z cukinią. Pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.