Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia to jedno z moich ulubionych letnich warzyw – ma mało kalorii, dlatego świetnie sprawdza się w lekkich wakacyjnych daniach. Można przyrządzać ją na wiele sposobów – smażoną, gotowaną, pieczoną, faszerowaną, a nawet piec z niej ciasta. Ten przepis jest bardzo prosty, szybki i oczywiście pyszny :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3767
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2135
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5585
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5592
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3767
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2135
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5585
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5592
Składniki
Cukinie myjemy i kroimy w plasterki (ze skórką). Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim na przemian plasterki cukinii i ziemniaków. Podana w przepisie ilość jest orientacyjna - wszystko zależy od wielkości warzyw. Ważne, by cukinia była mała.
Do miski wlewamy mleko, dodajemy śmietanę i jajka. Ubijamy do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i oregano. Na końcu dodajemy żółty ser starty na grubych oczkach. Dokładnie mieszamy i zalewamy ziemniaki z cukinią. Pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.