Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 303
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 710
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 724
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 30
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 303
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 710
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 724
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 30
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy 2 łyżki masła oraz pół szklanki mleka i rozgniatamy na gładkie puree.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno siekamy.
Rybę układamy na patelni, zalewamy trzema szklankami mleka, dodajemy goździki oraz liście laurowe i gotujemy 10 min. Gotową rybę układamy na dnie naczynia żaroodpornego, goździki i liście wyrzucamy, a mleko zostawiamy do beszamelu.
Koperek drobno siekamy.
Ser ścieramy na grubych oczkach.
Czas na beszamel: w garnku rozpuszczamy 4 łyżki masła i dosypujemy mąkę. Zasmażamy na złoty kolor i powoli dolewamy mleko z gotowania ryb, energicznie mieszając. Jak dolejemy już cale mleko, gotujemy jeszcze z 10 min co jakiś czas mieszając. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową, a na końcu dodajemy 1/3 startego sera.
Teraz montujemy całą zapiekankę: na rybę wysypujemy groszek, jajko i koperek. Na to układamy sos beszamelowy, a potem puree z ziemniaków. Całość posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 45 minut. I gotowe. Smacznego ;-)