Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 346
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6186
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1379
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 346
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6186
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1379
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy 2 łyżki masła oraz pół szklanki mleka i rozgniatamy na gładkie puree.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno siekamy.
Rybę układamy na patelni, zalewamy trzema szklankami mleka, dodajemy goździki oraz liście laurowe i gotujemy 10 min. Gotową rybę układamy na dnie naczynia żaroodpornego, goździki i liście wyrzucamy, a mleko zostawiamy do beszamelu.
Koperek drobno siekamy.
Ser ścieramy na grubych oczkach.
Czas na beszamel: w garnku rozpuszczamy 4 łyżki masła i dosypujemy mąkę. Zasmażamy na złoty kolor i powoli dolewamy mleko z gotowania ryb, energicznie mieszając. Jak dolejemy już cale mleko, gotujemy jeszcze z 10 min co jakiś czas mieszając. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową, a na końcu dodajemy 1/3 startego sera.
Teraz montujemy całą zapiekankę: na rybę wysypujemy groszek, jajko i koperek. Na to układamy sos beszamelowy, a potem puree z ziemniaków. Całość posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 45 minut. I gotowe. Smacznego ;-)