Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanki to tzw. dania jednogarnkowe. Oczywiście takich potraw zwykle nie udaje się przyrządzić z użyciem jednego garnka – w ruch idą rondle, patelnie i szereg akcesoriów kuchennych. Ostatecznie jednak na stół trafia tylko jedno naczynie, co jest bardzo praktyczne, gdy chcemy ugościć kilka osób. Zapiekanka z kalafiora to świetny przykład takiego posiłku.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 122
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20715
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1079
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4406
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 122
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20715
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1079
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4406
Składniki
Podziel kalafiora na różyczki i ugotuj al dente na parze (około 10 minut). Pokrój boczek w paski i wysmaż na rumiany kolor. Zdejmij z patelni. Dołóż trochę masła klarowanego i usmaż pokrojone na plasterki pieczarki. Pod koniec smażenia dopraw je solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Roztop w rondelku masło. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, nie zdejmując z palnika. Stopniowo wlewaj do zasmażki mleko, cały czas mieszając. Następnie wlej śmietanę i dopraw sos resztą gałki muszkatołowej oraz – do smaku – solą i pieprzem. Zdejmij z palnika i wymieszaj z rozkłóconym jajkiem.
Pokrój na plasterki pomidora. Oprósz je solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym rozsyp część różyczek kalafiora. Posyp je częścią boczku i pieczarek. Zalej połową sosu. Ułóż na wierzchu plastry pomidora – zostaw kilka do dekoracji. Na warstwie pomidorów rozsyp resztę kalafiora, boczku i pieczarek. Zalej resztą sosu, posyp startym parmezanem. Udekoruj zapiekankę pozostałymi plastrami pomidora.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 40 minut – piecz do czasu, aż się zarumieni. Serwuj zapiekankę gorącą, oprószoną natką pietruszki.