Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć tej potrawy raczej nie znajdziesz w restauracyjnym menu, nie ma nic lepszego niż zapiekanka z kurczakiem podana na rodzinny obiad. To świetny sposób na połączenie soczystego mięsa z kurczaka z warzywami, w pysznym, aromatycznym sosie pomidorowym. Do przygotowania dania użyj mięsa z piersi lub ud kurczaka, a dla zaostrzenia smaku dorzuć trochę ostrej papryczki.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 355
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11145
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3838
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1325
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 355
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11145
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3838
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1325
Składniki
Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój w większe paski. Oprósz je solą, czarnym pieprzem i ewentualnie słodką papryką, po czym obsmaż na dużej patelni na oleju lub oliwie, aby mięso stało się złociste. Odłóż na bok. Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem, przemieszaj. Po minucie wrzuć oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane suszone pomidory, a po chwili dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dosyp zioła i trzymaj na ogniu ok. 10 minut. Na koniec dopraw sos solą, czarnym pieprzem i odrobiną miodu, aby wprowadzić przyjemny smak.
W naczyniu żaroodpornym ułóż podsmażone fragmenty kurczaka i zalej je sosem. Zamknij pokrywę lub zakryj folią aluminiową i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij zapiekankę z kurczakiem z piekarnika, udekoruj pokrojonymi na połowy pomidorkami koktajlowymi i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ziemniakami z wody, ugotowanym ryżem lub makaronem.