Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne danie kuchni szwedzkiej. Znane pod nazwą LACHSPUDDING Polecam amatorom łososia..
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4404
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417428
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4404
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417428
Składniki
Ziemniaki po umyciu ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Po wystudzeniu i obraniu pokroiłem w plasterki. Filet łososia po usunięciu ości i szarej warstwy tłuszczu przekroiłem wzdłuż na połowę, a następnie na ukośne plasterki o grubości ok. ½ cm. Posmarowałem masłem formę do zapiekanek o pojemności 2,5 litra. Warstwami ułożyłem w niej ziemniaki i łososia. Każdą warstwę ziemniaków lekko posoliłem ( można również użyć pieprzu ). Jajka wymieszałem z mlekiem ( im więcej mleka użyjemy tym bardziej zapiekanka będzie soczysta ), doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Polałem sosem przygotowaną zapiekankę , wstawiłem formę do nagrzanego piekarnika.
Piekłem 35 minut na 2 poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyłączyłem piekarnik , pozostawiłem w nim zapiekankę jeszcze ok. 10 minut polewając ją rozgrzanym masłem wymieszanym z posiekanym koperkiem.