Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z makaronem to absolutny pewniak na danie dla rodziny lub gości. Po prostu nie może się nie udać i z całą pewnością wszyscy zjedzą ją ze smakiem. Kto nie lubi makaronu albo parmezanu? Zrób, a na pewno nie pożałujesz.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 136
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2393
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 136
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2393
Składniki
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź.
Obierz i posiekaj dość drobno cebulę. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w niewielką w kostkę. Przeciśnij przez praskę czosnek. W rondelku, na palniku u niskiej mocy, roztop pokruszoną gorgonzolę w śmietanie.
Rozgrzej na patelni olej i usmaż cebulę razem z papryką do miękkości. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i paprykę mieloną. Do warzyw na patelni dołóż mięso, dopraw je pieprzem ziołowym i smaż, aż się zarumieni.
Zdejmij patelnię z palnika i zalej jej zawartość śmietaną z gorgonzolą połączoną z rozkłóconym jajkiem. Całość dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
Przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Oprósz ją startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 20 minut. Zapiekankę z makaronem podawaj gorącą, oprószoną posiekaną natką pietruszki.