Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to danie obiadowe, w którym zakocha się cała twoja rodzina. Jest niesamowicie proste i szybkie, a w dodatku świetnie wytrzymuje leżakowanie w lodówce, będąc idealnym posiłkiem nawet na kilka dni.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10636
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3278
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10636
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3278
Składniki
Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odłóż szklankę wody z gotowania makaronu.
W dużym garnku rozpuść masło. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż go przez kilka sekund. Następnie dołóż mąkę i dobrze wymieszaj, do rozpuszczenia wszystkich grudek. Pozwól zasmażce bulgotać przez minutę.
Powoli wlewaj mleko na zmianę ze śmietanką, po ok. pół szklanki na raz. Mieszaj po każdej partii do połączenia. Zwiększ ogień do dużego i dodaj gałkę muszkatołową, pieprz, bazylię i oregano.
Następnie dodaj połowę tartej mozzarelli i parmezanu. Mieszaj trzepaczką do rozpuszczenia. Dopraw solą do smaku i wlej szklankę wody po gotowaniu makaronu.
Ugotowany makaron dodaj do sosu.
Szynkę pokrój w drobną kostkę i dodaj ją do całego dania. Delikatnie wymieszaj.
Przenieś całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko tłuszczem. Posyp wierzch zapiekanki pozostałymi serami.
Wstaw danie do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 10-15 minut, do ładnego zrumienienia.
Zapiekankę z makaronu spaghetti wyjmij i odstaw na ok. 10 minut, by składniki związały. Podawaj na ciepło.
Przechowuj w lodówce, pod przykryciem. Zużyj w ciągu 5 dni.