Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to danie obiadowe, w którym zakocha się cała twoja rodzina. Jest niesamowicie proste i szybkie, a w dodatku świetnie wytrzymuje leżakowanie w lodówce, będąc idealnym posiłkiem nawet na kilka dni.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12477
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1407
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13454
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5680
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12477
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1407
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13454
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5680
Składniki
Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odłóż szklankę wody z gotowania makaronu.
W dużym garnku rozpuść masło. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż go przez kilka sekund. Następnie dołóż mąkę i dobrze wymieszaj, do rozpuszczenia wszystkich grudek. Pozwól zasmażce bulgotać przez minutę.
Powoli wlewaj mleko na zmianę ze śmietanką, po ok. pół szklanki na raz. Mieszaj po każdej partii do połączenia. Zwiększ ogień do dużego i dodaj gałkę muszkatołową, pieprz, bazylię i oregano.
Następnie dodaj połowę tartej mozzarelli i parmezanu. Mieszaj trzepaczką do rozpuszczenia. Dopraw solą do smaku i wlej szklankę wody po gotowaniu makaronu.
Ugotowany makaron dodaj do sosu.
Szynkę pokrój w drobną kostkę i dodaj ją do całego dania. Delikatnie wymieszaj.
Przenieś całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko tłuszczem. Posyp wierzch zapiekanki pozostałymi serami.
Wstaw danie do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 10-15 minut, do ładnego zrumienienia.
Zapiekankę z makaronu spaghetti wyjmij i odstaw na ok. 10 minut, by składniki związały. Podawaj na ciepło.
Przechowuj w lodówce, pod przykryciem. Zużyj w ciągu 5 dni.