Łatwe do przyrządzenia
Zapiekanka z mięsa miel. i kapusty
Składniki
- główka kapusty, 1 szt.
- mięso mielone, 0,5 kg.
- kiełbase (śląską lub tp.) pokrojoną w kostkę, 0,5 kg.
- jajka, 3 szt.
- cebula pokroić w kostkę, 1 szt.
- namoczona bułka, 1szt.
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka bazylii
- gałka muszkat.mielona, 0,5 łyżeczki
- żółty ser do posypania
- rosół może być z kostki rosoł., 1 szkl.
Składniki
- główka kapusty, 1 szt.
- mięso mielone, 0,5 kg.
- kiełbase (śląską lub tp.) pokrojoną w kostkę, 0,5 kg.
- jajka, 3 szt.
- cebula pokroić w kostkę, 1 szt.
- namoczona bułka, 1szt.
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka bazylii
- gałka muszkat.mielona, 0,5 łyżeczki
- żółty ser do posypania
- rosół może być z kostki rosoł., 1 szkl.

Etapy przygotowania
Kapuste sparzyć jak na gołąbki.
Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem,wyłożyć dno naczynia paroma liśćmi kapusty.
FARSZ :
Pokrojoną w kostę cebulę zeszklić na tłuszczu.
Wyłożyć do miski mięso miel.,pokrojoną kiełbase,namoczoną i odciśnietą z wody bułke,wbić jajka,dodać zeszkloną cebulę i doprawić przyprawami: solą,bazylią,gałką muszkat.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i podzielić na 2 porcje.
Do wyłożonego kapustą naczynia dać jedną porcję farszu mięsnego na to nałożyc parę liśći kapusty i wyłożyć resztę farszu. Przykryć paroma liśćmi kapusty,wlać do tego szkl.rosołu i posypać serem żółtym.
Pieć 2 godz.w temp. 180 stop.
Zapiekankę można podać z ziemniakami które polewamy sosem powstałym w trakcie pieczenia tej zapiekanki lub z białym pieczywem. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- główka kapusty, 1 szt.
- mięso mielone, 0,5 kg.
- kiełbase (śląską lub tp.) pokrojoną w kostkę, 0,5 kg.
- jajka, 3 szt.
- cebula pokroić w kostkę, 1 szt.
- namoczona bułka, 1szt.
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka bazylii
- gałka muszkat.mielona, 0,5 łyżeczki
- żółty ser do posypania
- rosół może być z kostki rosoł., 1 szkl.
Kapuste sparzyć jak na gołąbki.
Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem,wyłożyć dno naczynia paroma liśćmi kapusty.
FARSZ :
Pokrojoną w kostę cebulę zeszklić na tłuszczu.
Wyłożyć do miski mięso miel.,pokrojoną kiełbase,namoczoną i odciśnietą z wody bułke,wbić jajka,dodać zeszkloną cebulę i doprawić przyprawami: solą,bazylią,gałką muszkat.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i podzielić na 2 porcje.
Do wyłożonego kapustą naczynia dać jedną porcję farszu mięsnego na to nałożyc parę liśći kapusty i wyłożyć resztę farszu. Przykryć paroma liśćmi kapusty,wlać do tego szkl.rosołu i posypać serem żółtym.
Pieć 2 godz.w temp. 180 stop.
Zapiekankę można podać z ziemniakami które polewamy sosem powstałym w trakcie pieczenia tej zapiekanki lub z białym pieczywem. Smacznego!
Można by powiedzieć że przepis stary ale(jary) na czasie. Gołąbki krojone, tylko sos pomidorowy zrobić :)) podoba mi się.