Dania główne Przepis na:
Zapiekanka z mięsa miel. i kapusty

Składniki
- główka kapusty, 1 szt.
- mięso mielone, 0,5 kg.
- kiełbase (śląską lub tp.) pokrojoną w kostkę, 0,5 kg.
- jajka, 3 szt.
- cebula pokroić w kostkę, 1 szt.
- namoczona bułka, 1szt.
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka bazylii
- gałka muszkat.mielona, 0,5 łyżeczki
- żółty ser do posypania
- rosół może być z kostki rosoł., 1 szkl.
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Kapuste sparzyć jak na gołąbki.
-
Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem,wyłożyć dno naczynia paroma liśćmi kapusty.
-
FARSZ :
-
Pokrojoną w kostę cebulę zeszklić na tłuszczu.
-
Wyłożyć do miski mięso miel.,pokrojoną kiełbase,namoczoną i odciśnietą z wody bułke,wbić jajka,dodać zeszkloną cebulę i doprawić przyprawami: solą,bazylią,gałką muszkat.
-
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i podzielić na 2 porcje.
-
Do wyłożonego kapustą naczynia dać jedną porcję farszu mięsnego na to nałożyc parę liśći kapusty i wyłożyć resztę farszu. Przykryć paroma liśćmi kapusty,wlać do tego szkl.rosołu i posypać serem żółtym.
-
Pieć 2 godz.w temp. 180 stop.
-
Zapiekankę można podać z ziemniakami które polewamy sosem powstałym w trakcie pieczenia tej zapiekanki lub z białym pieczywem. Smacznego!
Komentarze do przepisu (2)

gaja11 22 październikaZgłoś do usunięcia
Można by powiedzieć że przepis stary ale(jary) na czasie. Gołąbki krojone, tylko sos pomidorowy zrobić :)) podoba mi się.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 09 marca 2011Zgłoś do usunięcia
fajny przepis!3 Kto głosował? | Odpowiedz