Ta zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty to świetna propozycja na obiad, którą możesz przygotować w jednym naczyniu z prostych składników. Za sprawą tego dania nakarmisz całą głodną rodzinę przy niewielkim nakładzie pracy – większość czasu zajmuje pieczenie zapiekanki w piekarniku. Potrawę możesz podać samodzielnie, z ulubioną surówką lub ogórkiem kiszonym.
Zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty
Składniki
- ½ małej główki białej kapusty
- 1 cebulka
- 2-3 ząbki czosnku
- ok 400 g ziemniaków
- 200 ml śmietany do zup i sosów 18%
- 2 jajka
- 1 mała marchewka
- 300 g mielonego mięsa
- 200 g pomidorów z puszki lub świeżych
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól i czarny pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2-4 łyżki bułki tartej lub tartego, żółtego sera
- 1-2 łyżki oleju lub masła
Składniki
- ½ małej główki białej kapusty
- 1 cebulka
- 2-3 ząbki czosnku
- ok 400 g ziemniaków
- 200 ml śmietany do zup i sosów 18%
- 2 jajka
- 1 mała marchewka
- 300 g mielonego mięsa
- 200 g pomidorów z puszki lub świeżych
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól i czarny pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2-4 łyżki bułki tartej lub tartego, żółtego sera
- 1-2 łyżki oleju lub masła

Etapy przygotowania
Z kapusty oderwij zewnętrzne liście i drobno poszatkuj. Użyj szatkownicy lub ostrego noża. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i startą na tarce marchewkę oraz mielone mięso. Przesmażaj rozbijając łyżką, aby mięso stało się jasne. Następnie dodaj posiekaną kapustę i przesmażaj, aż kapusta zmięknie. Dodaj pomidory bez skórki i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie majerankiem lub innymi, suszonymi ziołami i trzymaj na ogniu jeszcze około 15 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki (jak chipsy). Wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne (ok. 20x30 cm) natrzyj masłem i wyłóż 1/3 pokrojonych ziemniaków, farsz mięsno-kapuściany, ponownie ziemniaki, znów farsz i wykończ zapiekankę ziemniakami. Równomiernie wylej śmietanowy sos. Wierzch dania posyp bułką tartą lub tartym serem (najlepiej na 10 minut przed końcem pieczenia, aby ser się ładnie rozpuścił i nie zasechł). Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 45-60 minut, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Zapiekankę z mięsa mielonego i kapusty wyjmij z piekarnika, odstaw na ok. 10 minut, a potem wykrawaj odpowiednie porcje i podawaj.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4568

Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 65

Przepis dnia
Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 726

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 320

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14660
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4568

Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 65

Przepis dnia
Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 726

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 320

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14660



Składniki
- ½ małej główki białej kapusty
- 1 cebulka
- 2-3 ząbki czosnku
- ok 400 g ziemniaków
- 200 ml śmietany do zup i sosów 18%
- 2 jajka
- 1 mała marchewka
- 300 g mielonego mięsa
- 200 g pomidorów z puszki lub świeżych
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól i czarny pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2-4 łyżki bułki tartej lub tartego, żółtego sera
- 1-2 łyżki oleju lub masła
Z kapusty oderwij zewnętrzne liście i drobno poszatkuj. Użyj szatkownicy lub ostrego noża. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i startą na tarce marchewkę oraz mielone mięso. Przesmażaj rozbijając łyżką, aby mięso stało się jasne. Następnie dodaj posiekaną kapustę i przesmażaj, aż kapusta zmięknie. Dodaj pomidory bez skórki i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie majerankiem lub innymi, suszonymi ziołami i trzymaj na ogniu jeszcze około 15 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki (jak chipsy). Wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne (ok. 20x30 cm) natrzyj masłem i wyłóż 1/3 pokrojonych ziemniaków, farsz mięsno-kapuściany, ponownie ziemniaki, znów farsz i wykończ zapiekankę ziemniakami. Równomiernie wylej śmietanowy sos. Wierzch dania posyp bułką tartą lub tartym serem (najlepiej na 10 minut przed końcem pieczenia, aby ser się ładnie rozpuścił i nie zasechł). Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 45-60 minut, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Zapiekankę z mięsa mielonego i kapusty wyjmij z piekarnika, odstaw na ok. 10 minut, a potem wykrawaj odpowiednie porcje i podawaj.