Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty to świetna propozycja na obiad, którą możesz przygotować w jednym naczyniu z prostych składników. Za sprawą tego dania nakarmisz całą głodną rodzinę przy niewielkim nakładzie pracy – większość czasu zajmuje pieczenie zapiekanki w piekarniku. Potrawę możesz podać samodzielnie, z ulubioną surówką lub ogórkiem kiszonym.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2720
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1246
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 714
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 66
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2720
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1246
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 714
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 66
Składniki
Z kapusty oderwij zewnętrzne liście i drobno poszatkuj. Użyj szatkownicy lub ostrego noża. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i startą na tarce marchewkę oraz mielone mięso. Przesmażaj rozbijając łyżką, aby mięso stało się jasne. Następnie dodaj posiekaną kapustę i przesmażaj, aż kapusta zmięknie. Dodaj pomidory bez skórki i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie majerankiem lub innymi, suszonymi ziołami i trzymaj na ogniu jeszcze około 15 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki (jak chipsy). Wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne (ok. 20x30 cm) natrzyj masłem i wyłóż 1/3 pokrojonych ziemniaków, farsz mięsno-kapuściany, ponownie ziemniaki, znów farsz i wykończ zapiekankę ziemniakami. Równomiernie wylej śmietanowy sos. Wierzch dania posyp bułką tartą lub tartym serem (najlepiej na 10 minut przed końcem pieczenia, aby ser się ładnie rozpuścił i nie zasechł). Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 45-60 minut, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Zapiekankę z mięsa mielonego i kapusty wyjmij z piekarnika, odstaw na ok. 10 minut, a potem wykrawaj odpowiednie porcje i podawaj.