Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, pozywna zapiekanka.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 931
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4559
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1185
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 529
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 931
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4559
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1185
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 529
Składniki
Na duza patelnie dajemy lyzke smalcu, drobno pokrojone cebule i pokrojony czosnek, szklimy je nieco, dodajemy mieso mielone i przyprawiamy sola, pieprzem i przyprawa warzywna (wczesniej prosze sprawdzic, czy passata pomidorowa juz zawiera sol i wziac na to namiar podczas przyprawiania miesa). Mieso razem z cebulka i czosnkiem smazymy ok. 7 minut, ciagle mieszajac. Nastepnie dodajemy passate pomidorowa i smazymy do zredukowania sie sosu. Rownolegle gotujemy ziemniaczki, nastepnie odcedzamy je i pozostawiamy bez przykrycia do odparowania, przeciskamy przez praske, dodatkowo nieco doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy galke muszkatalowa, maslo, a na koncu mleko. Dokladnie mieszamy - nasze ziemniaczki puree sa juz gotowe. Na dno ceramicznej formy dajemy warstwe ziemniaczkow, na to wykladamy mieso i ponownie przykrywamy je warstwa ziemniaczana. Na wierzch wylewamy rozbeltane zoltko i rozesmarowujemy je pedzelkiem. Pieczemy w 200°C przez ok. 20 minut.
A do popicia bedzie pysznie smakowal nasz polski zurek. Smacznego :-)