Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, pozywna zapiekanka.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 299
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 45
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 79
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 143
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17069
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 365
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 299
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 45
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 79
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 143
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17069
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 365
Składniki
Na duza patelnie dajemy lyzke smalcu, drobno pokrojone cebule i pokrojony czosnek, szklimy je nieco, dodajemy mieso mielone i przyprawiamy sola, pieprzem i przyprawa warzywna (wczesniej prosze sprawdzic, czy passata pomidorowa juz zawiera sol i wziac na to namiar podczas przyprawiania miesa). Mieso razem z cebulka i czosnkiem smazymy ok. 7 minut, ciagle mieszajac. Nastepnie dodajemy passate pomidorowa i smazymy do zredukowania sie sosu. Rownolegle gotujemy ziemniaczki, nastepnie odcedzamy je i pozostawiamy bez przykrycia do odparowania, przeciskamy przez praske, dodatkowo nieco doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy galke muszkatalowa, maslo, a na koncu mleko. Dokladnie mieszamy - nasze ziemniaczki puree sa juz gotowe. Na dno ceramicznej formy dajemy warstwe ziemniaczkow, na to wykladamy mieso i ponownie przykrywamy je warstwa ziemniaczana. Na wierzch wylewamy rozbeltane zoltko i rozesmarowujemy je pedzelkiem. Pieczemy w 200°C przez ok. 20 minut.
A do popicia bedzie pysznie smakowal nasz polski zurek. Smacznego :-)