Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, pozywna zapiekanka.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1043
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 356
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3216
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 667
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1043
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 356
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3216
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 667
Składniki
Na duza patelnie dajemy lyzke smalcu, drobno pokrojone cebule i pokrojony czosnek, szklimy je nieco, dodajemy mieso mielone i przyprawiamy sola, pieprzem i przyprawa warzywna (wczesniej prosze sprawdzic, czy passata pomidorowa juz zawiera sol i wziac na to namiar podczas przyprawiania miesa). Mieso razem z cebulka i czosnkiem smazymy ok. 7 minut, ciagle mieszajac. Nastepnie dodajemy passate pomidorowa i smazymy do zredukowania sie sosu. Rownolegle gotujemy ziemniaczki, nastepnie odcedzamy je i pozostawiamy bez przykrycia do odparowania, przeciskamy przez praske, dodatkowo nieco doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy galke muszkatalowa, maslo, a na koncu mleko. Dokladnie mieszamy - nasze ziemniaczki puree sa juz gotowe. Na dno ceramicznej formy dajemy warstwe ziemniaczkow, na to wykladamy mieso i ponownie przykrywamy je warstwa ziemniaczana. Na wierzch wylewamy rozbeltane zoltko i rozesmarowujemy je pedzelkiem. Pieczemy w 200°C przez ok. 20 minut.
A do popicia bedzie pysznie smakowal nasz polski zurek. Smacznego :-)