Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna zapiekanka, doskonała na rodzinny obiad, bądź spotkanie z przyjaciółmi. Łatwa w przygotowaniu, prezentuje się pięknie na talerzu.
Ziemniaki dokładnie umyć, gotować w mundurkach ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i obrać, pokroić w grube plastry. Marchewkę i por obrać, opłukać pod bieżącą wodą, gotować w lekko osolonej wodzie 5 minut. Odcedzić. Marchewkę pokroić w plastry. Por rozłożyć na pojedyncze liście. Na sos rozgrzać na patelni masło, wsypać mąkę, energicznie mieszać. Dolać bulion i mleko, mieszając, chwilę gotować.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę sera wsypać do sosu, dobrze wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na gorącym oleju. Dodać mięso, podlać łyżką wody, smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Dno żaroodpornego naczynia posmarować masłem, ułożyć na nim pokrojone w plastry ziemniaki. Na nich pokrojone w krążki marchewki oraz liście pora. Polać kilkoma łyżkami sosu. Na wierzchu ułożyć warstwę usmażonego mielonego mięsa. Całość polać sosem i posypać resztą żółtego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Zapiekać około 30 minut. Danie podawać od razu.
Dla "makaronowych łasuchów" jak ja ;)
Odsłon: 51265
Cześć dzisiaj poniedziałek znowu, kurczę jak ten weekend szybko minął, a dzia...
Odsłon: 13938
Pyszna, pożywna zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami, to idealna propoz...
Odsłon: 7435
Tarator to tradycyjny bułgarski chłodnik zrobiony z ogórków, czosnku i orzech...
Odsłon: 1781
Smaczna i szybka sałatka śledziowa z pieczarkami marynowanymi , cebulą, jabłk...
Odsłon: 155
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 32530
Chorwackie klopsiki to idealny przepis na obiad dla całej rodziny. Pysznie sm...
Odsłon: 3568
Tarator to tradycyjny bułgarski chłodnik zrobiony z ogórków, czosnku i orzech...
Odsłon: 1781
Smaczna i szybka sałatka śledziowa z pieczarkami marynowanymi , cebulą, jabłk...
Odsłon: 155
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 32530
Chorwackie klopsiki to idealny przepis na obiad dla całej rodziny. Pysznie sm...
Odsłon: 3568
Składniki
Ziemniaki dokładnie umyć, gotować w mundurkach ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i obrać, pokroić w grube plastry. Marchewkę i por obrać, opłukać pod bieżącą wodą, gotować w lekko osolonej wodzie 5 minut. Odcedzić. Marchewkę pokroić w plastry. Por rozłożyć na pojedyncze liście. Na sos rozgrzać na patelni masło, wsypać mąkę, energicznie mieszać. Dolać bulion i mleko, mieszając, chwilę gotować.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę sera wsypać do sosu, dobrze wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na gorącym oleju. Dodać mięso, podlać łyżką wody, smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Dno żaroodpornego naczynia posmarować masłem, ułożyć na nim pokrojone w plastry ziemniaki. Na nich pokrojone w krążki marchewki oraz liście pora. Polać kilkoma łyżkami sosu. Na wierzchu ułożyć warstwę usmażonego mielonego mięsa. Całość polać sosem i posypać resztą żółtego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Zapiekać około 30 minut. Danie podawać od razu.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Schab w sosie
Dania główne
Duszony udziec z indyka
Dania główne
Zapiekanka ryżowa z cukinią
Dania główne
Pieczony schab
Schab w sosie
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 123
Duszony udziec z indyka
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 134