Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna zapiekanka, doskonała na rodzinny obiad, bądź spotkanie z przyjaciółmi. Łatwa w przygotowaniu, prezentuje się pięknie na talerzu.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 181
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4395
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11952
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6806
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 181
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4395
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11952
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6806
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Składniki
Ziemniaki dokładnie umyć, gotować w mundurkach ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i obrać, pokroić w grube plastry. Marchewkę i por obrać, opłukać pod bieżącą wodą, gotować w lekko osolonej wodzie 5 minut. Odcedzić. Marchewkę pokroić w plastry. Por rozłożyć na pojedyncze liście. Na sos rozgrzać na patelni masło, wsypać mąkę, energicznie mieszać. Dolać bulion i mleko, mieszając, chwilę gotować.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę sera wsypać do sosu, dobrze wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na gorącym oleju. Dodać mięso, podlać łyżką wody, smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Dno żaroodpornego naczynia posmarować masłem, ułożyć na nim pokrojone w plastry ziemniaki. Na nich pokrojone w krążki marchewki oraz liście pora. Polać kilkoma łyżkami sosu. Na wierzchu ułożyć warstwę usmażonego mielonego mięsa. Całość polać sosem i posypać resztą żółtego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Zapiekać około 30 minut. Danie podawać od razu.