Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z mięsem mielonym to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Wszyscy uwielbiają zapiekanki, a ta – z wyrazistymi składnikami, soczystym mięsem i ostrym serem – stanie się numerem jeden w twoim domu. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się w tygodniu, co całym dniu ciężkiej pracy.
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 95
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 95
Składniki
Cebulę, seler i czosnek obierz i drobno posiekaj. Odłóż je w osobnych miseczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz też użyć już tartego sera cheddar.
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz też użyć już tartego sera cheddar. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj mieloną wołowinę, cebulę i seler. Smaż do ładnego zrumienienia mięsa i zmiękczenia warzyw. Często mieszaj. Dodaj czosnek i chili. Gotuj jeszcze przez ok. 1 minutę. Następnie dołóż pomidory i wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Ułóż w nim połowę ziemniaków, tworząc pierwszą warstwę. Na to połóż połowę masy mięsnej i posyp połową sera. Powtórz warstwy, kończąc na serze. Naczynie przykryj szczelnie folią aluminiową.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Zapiekankę z mięsem mielonym piecz przez 75 minut lub do miękkości ziemniaków. Danie podawaj na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika.