Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z parówkami jest ciekawym daniem, które sprawdzi się o dowolnej porze dnia – na śniadanie, obiad czy kolację. Jest aromatyczna, sycąca i z pewnością nie należy do tych mało kalorycznych propozycji. Na pewno jednak przypadnie do gustu miłośnikom parówek, a może także uda się przemycić do diety także brokuła!
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 130
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1826
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14492
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19562
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 130
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1826
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14492
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19562
Składniki
W dużej misce wymieszaj ze sobą jajka, mleko, musztardę, sól i pieprz. Ubij do uzyskania jednolitej masy. Oba rodzaje serów zetrzyj na tarce. Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmaruj masłem. Na dnie wyłóż połowę chleba tostowego, a następnie połóż parówki, jedną odkładając na bok.
Między przerwy w parówkach poukładaj malutkie różyczki brokułu. Przykryj całość drugą warstwą chleba tostowego. Całość zalej przygotowaną wcześniej mieszanką jajeczną. Posyp najpierw serem cheddar, a następnie mozzarellą. Na wierzchu poukładaj plasterki odłożonej wcześniej parówki.
Zapiekankę z parówkami przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Wstaw naczynie żaroodporne do pieca na 50-60 minut do rozpuszczenia sera i nabrania złotego koloru. Danie wyjmij i odstaw na ok. 5 minut przed krojeniem i podaniem. Serwuj na ciepło.