Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z potrawki

Zapiekanka z potrawki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2162 Ocena: 48070

Dodano:

Odsłon: 32097

Niedzielna kuchnia przeważnie kojarzy nam się z rosołem i kurczakiem. Oto kolejne zastosowanie tych wspaniałości w codziennej kuchni. Pamiętajcie! Nie marnujcie produktów!

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml rosołu drobiowego
  • 400 g mięsa kurczaka (z rosołu)
  • 150 ml śmietany słodkiej
  • 200 g groszku konserwowego
  • 150 g startego sera ementaler
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, obgotowujemy w osolonym wrzątku.

    Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle. Zalewamy rosołem, dodajemy rozstrzępione mięso z rosołu. Całość zagotowujemy, dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną, zahartowaną gorącym rosołem. Wlewamy do całości, dodajemy osączony z zalewy groszek, doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Do naczynia żaroodpornego przekładamy odsączone ziemniaki, zalewamy sosem i posypujemy startym serem.

    Całość zapiekamy 35 min w temperaturze 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń