Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spróbuj, to smaczne i łatwe ;)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1913
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6335
Polecam.
Odsłon: 356
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 795
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 360
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1913
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6335
Polecam.
Odsłon: 356
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 795
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 360
Składniki
W rondlu z grubym dnem podsmażyć pokrojoną w małe kawałki cebulę i posiekany czosnek. Wrzucić na to ryż, zamieszać, smażyć przez 1-2 minuty, dodać szklankę bulionu, poddusić ryż przez 4-5 minut (w razie czego dolać jeszcze bulionu, gdyby ryż szybko wchłonął poprzednia porcję). Ryż przełożyc do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać, dodać odsączonego tuńczyka, pomidory, pokrojoną w małe kawałki cukinię (ze skórką), parmezan (ja dałam 1/2 torebki, czyli jakieś 20g), bazylię. Wymieszać wszystko. Ryż ma być wigotny - ewentualnie dolać jeszcze bulionu przed zapiekaniem. Zapiec całość pod przykryciem przez ok. 20-25 minut (aż ryż będzie taki jak lubisz) w temperaturze 180 st.C (160 st.C w piekarniku z termoobiegiem). Przed podaniem posypać swieżym pieprzem i ewentualnie parmezanem.