Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spróbuj, to smaczne i łatwe ;)
Pyszna, pożywna z makaronem świderki. Polecam.
Odsłon: 32
Pomysł na ten przepis zrodził się w mojej głowie jakiś czas temu, a dopiero w...
Odsłon: 669
Pyszna, pożywna z makaronem świderki. Polecam.
Odsłon: 32
Pomysł na ten przepis zrodził się w mojej głowie jakiś czas temu, a dopiero w...
Odsłon: 669
Składniki
W rondlu z grubym dnem podsmażyć pokrojoną w małe kawałki cebulę i posiekany czosnek. Wrzucić na to ryż, zamieszać, smażyć przez 1-2 minuty, dodać szklankę bulionu, poddusić ryż przez 4-5 minut (w razie czego dolać jeszcze bulionu, gdyby ryż szybko wchłonął poprzednia porcję). Ryż przełożyc do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać, dodać odsączonego tuńczyka, pomidory, pokrojoną w małe kawałki cukinię (ze skórką), parmezan (ja dałam 1/2 torebki, czyli jakieś 20g), bazylię. Wymieszać wszystko. Ryż ma być wigotny - ewentualnie dolać jeszcze bulionu przed zapiekaniem. Zapiec całość pod przykryciem przez ok. 20-25 minut (aż ryż będzie taki jak lubisz) w temperaturze 180 st.C (160 st.C w piekarniku z termoobiegiem). Przed podaniem posypać swieżym pieprzem i ewentualnie parmezanem.