Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1838
Dodano: 28.01.2009
Odsłon: 12790
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
W rondlu z grubym dnem podsmażyć pokrojoną w małe kawałki cebulę i posiekany czosnek. Wrzucić na to ryż, zamieszać, smażyć przez 1-2 minuty, dodać szklankę bulionu, poddusić ryż przez 4-5 minut (w razie czego dolać jeszcze bulionu, gdyby ryż szybko wchłonął poprzednia porcję). Ryż przełożyc do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać, dodać odsączonego tuńczyka, pomidory, pokrojoną w małe kawałki cukinię (ze skórką), parmezan (ja dałam 1/2 torebki, czyli jakieś 20g), bazylię. Wymieszać wszystko. Ryż ma być wigotny - ewentualnie dolać jeszcze bulionu przed zapiekaniem. Zapiec całość pod przykryciem przez ok. 20-25 minut (aż ryż będzie taki jak lubisz) w temperaturze 180 st.C (160 st.C w piekarniku z termoobiegiem). Przed podaniem posypać swieżym pieprzem i ewentualnie parmezanem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

juzef007 04 lutego 2009Zgłoś do usunięcia
uwielbiam takie potrawy:) tylko czy nie mógłby być zwykły ryż?? w każdym bądź razie spróbuje bo to wszystko brzmi apetycznie0 Kto głosował? | Odpowiedz

Tangerinka 29 stycznia 2009Zgłoś do usunięcia
Justynanatalia : zrobiłam tym razem zapiekankę, ponieważ zostało mi podstawowe risotto z poprzedniego dnia.. Stąd pomysł z zapiekaniem ;) Oczywiście można ( a nawet lepiej ;) zrobić jak piszesz.11 Kto głosował? | Odpowiedz

justynanatalia 28 stycznia 2009Zgłoś do usunięcia
Dlaczego zapiekasz ryż przed podaniem??? Nie wystarczy, aby tylko wchłoną dodatki na patelni???0 Kto głosował? | Odpowiedz