Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 13908
Dodano: 23.11.2020
Odsłon: 1514
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. 3-4 minuty krócej niż jest na opakowaniu.
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodajemy pokrojone pieczarki. Całość smażymy do momentu całkowitego odparowania wody.
Dodajemy mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem i całość smażymy ok. 5 minut. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki i smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zdejmujemy z ognia.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy farsz z patelni . dodajemy ugotowany ryż oraz groszek konserwowy. Całość mieszamy. Na koniec połowę sera dodajemy do zapiekanki i mieszamy, a pozostałą część posypujemy po wierzchu dania. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni zapiekamy 20 minut pod przykryciem, a następnie ok 5-7 minut bez przykrycia. Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 24 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 23 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pychotka :) U mnie już po obiedzie, no i jak tu żyć ;p0 Kto głosował? | Odpowiedz