Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym

Zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 13908

Dodano:

Odsłon: 1514

Zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym

Składniki

  • Mięso mielone 400 g
  • Ryż 200 g
  • Pomidory krojone w puszce
  • Cebula
  • Pieczarki 250 g
  • Groszek konserwowy szklanka
  • Ser żółty150 g
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki posiekana 2 łyżki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. 3-4 minuty krócej niż jest na opakowaniu.


    Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodajemy pokrojone pieczarki. Całość smażymy do momentu całkowitego odparowania wody.


    Dodajemy mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem i całość smażymy ok. 5 minut. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki i smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zdejmujemy z ognia.


    Do naczynia żaroodpornego przekładamy farsz z patelni . dodajemy ugotowany ryż oraz groszek konserwowy. Całość mieszamy. Na koniec połowę sera dodajemy do zapiekanki i mieszamy, a pozostałą część posypujemy po wierzchu dania. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni zapiekamy 20 minut pod przykryciem, a następnie ok 5-7 minut bez przykrycia. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń