Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. 3-4 minuty krócej niż jest na opakowaniu. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodajemy pokrojone pieczarki. Całość smażymy do momentu całkowitego odparowania wody. Dodajemy mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem i całość smażymy ok. 5 minut. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki i smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zdejmujemy z ognia. Do naczynia żaroodpornego przekładamy farsz z patelni . dodajemy ugotowany ryż oraz groszek konserwowy. Całość mieszamy. Na koniec połowę sera dodajemy do zapiekanki i mieszamy, a pozostałą część posypujemy po wierzchu dania. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni zapiekamy 20 minut pod przykryciem, a następnie ok 5-7 minut bez przykrycia. Smacznego!