Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z szynką i cukinią to łatwe w przygotowaniu danie z prostych, letnich składników. Potrawa jest syta i mocno serowa, przez co przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym domownikom. Cukinia wprowadza nutę delikatności, a szynka przyjemną słoność i chrupkość.
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7735
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 34
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 185
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7735
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 34
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 185
Składniki
Cukinię umyj i pokrój w plastry, a te z kolei w połówki. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek i podsmaż go do uzyskania pięknego zapachu. Dodaj cukinię i smaż wszystko razem przez ok. 10 minut.
Przygotuj sos. Masło rozpuść w garnku. Dodaj mąkę i energicznie zamieszaj, tworząc zasmażkę. Wlej zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Dopraw sos do smaku wszystkimi przyprawami.
Sery zetrzyj na tarce, a szynkę pokrój w drobną kostkę. Sos przelej do cukinii i dodaj połowę obu rodzajów sera i szynkę. Wszystko razem wymieszaj.
Przygotuj makaron, gotując go ok. 4 minuty krócej niż według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedź go (pozostaw chochelkę wody z gotowania) i dołącz do pozostałych składników. Wlej także pozostawioną wodę. Wymieszaj.
Całą mieszankę przenieś do naczynia żaroodpornego. Posyp pozostałym tartym serem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Zapiekankę z szynką i cukinią piecz przez ok. 30 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z pieca.