Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z szynką i serem oraz oczywiście dużą ilością sera to przepis na pyszne i pożywne danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie, szczególnie dzieciom. Całość jest prosta i szybka w przyrządzeniu, głównie dzięki zastosowaniu metody hartowania jajek.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
Składniki
Ugotuj makaron mocno al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
W osobnym garnku roztop masło. Dodaj mąkę z musztardą i gotuj przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. Dodaj cebulę i podsmaż do jej zeszklenia. Wlej mleko i posyp słodką papryką. Gotuj całość przez 10 minut do zgęstnienia.
W osobnej misce roztrzep jajko. Dodawaj powoli po łyżce gorącego mleka aż do uzyskania wysokiej temperatury. Cały czas mieszaj. Na końcu przelej masę jajeczną do pozostałego mleka. Posyp ¾ sera i wymieszaj do jego rozpuszczenia. Dopraw solą i pieprzem.
Do sosu dodaj makaron i całość dobrze wymieszaj. Szynkę pokrój na bardzo drobne kawałki. Przenieś makaron do naczynia żaroodpornego. Wygładź powierzchnię zapiekanki i posyp szynką, a następnie pozostałym tartym serem.
Przygotuj posypkę z bułki tartej. Na patelni rozpuść masło. Dodaj bułkę tartą i mieszaj całość do uzyskania konsystencji kruszonki. Posyp nią równomiernie zapiekankę. Zapiekankę z szynką i serem piecz przez 30 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Wyjmij i odstaw na ok. 5 minut przed krojeniem.