Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem to smaczne, pożywne, a przy tym łatwe w przygotowaniu danie na obiad dla całej rodziny. W poniższym przepisie tuńczyk w sosie pomidorowym połączony jest z papryką, ale możesz wzbogacić zapiekankę o inne warzywa, np. brokuł albo cukinię.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 282
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11089
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3585
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1218
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4222
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 282
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11089
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3585
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1218
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4222
Składniki
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
Odsącz tuńczyka z zalewy. Usuń z papryk gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Obierz i pokrój drobno cebulę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Pokrój pomidorki na połówki.
Rozgrzej na patelni trochę oleju. Zeszklij na nim cebulę. Po chwili dodaj paprykę. Gdy papryka zmięknie, dołóż na patelnię czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
Przełóż na patelnię tuńczyka. Wlej passatę pomidorową. Całość dopraw ziołami, solą i pieprzem. Duś przez kilka minut. Na koniec dodaj do sosu pomidorki.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zetrzyj ser żółty na dużych oczkach tarki.
Wymieszaj sos z makaronem i przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp żółtym serem.
Wstaw zapiekankę do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj przez 25 min.
Zapiekankę podawaj gorąca, oprószoną posiekaną natką pietruszki.