Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie dość, że smaczna, to i syta zapiekanka z ziemniaków, pora oraz boczku i szynki. Do wykonania przepisu można zrezygnować z mięsnego dodatku: to wersja dla wegetarian. Dla tych, co lubią mięsko proponuję zużyć ugotowane resztki mięsa, wędliny lub boczek. Do upieczenia użyłam formy 20x20 i głębokość 4 cm. W sam raz na podane proporcje produktów.
Nóż i deska do krojenia, patelnia, naczynie żaroodporne, tarka do jarzyn
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Ziemniaki obieramy i doprowadzamy do wrzenia. Od chwili zagotowania gotujemy na małym ogniu następne 3 minuty.
W tym czasie, kiedy ziemniaki się gotują, kroimy w drobną kostkę mięso i smażymy na 2 łyżkach oleju
Następnie kroimy por wzdłuż na pół, potem na dość grube plastry. Obieramy czosnek i kroimy drobno. Przyszykowujemy pieprz, gałkę muszkatołową i otrzepujemy tymianek z 4 gałązek na osobny talerzyk.
Ziemniaki odsączamy z wody, a po chwili, jak trochę ostygną, wykładamy do żaroodpornego naczynia.
Posypujemy pieprzem.
Do zarumienionego mięsa dodajemy por, czosnek, 3 gałązki tymianku ( tylko listeczki), mieszamy i dusimy pod przykryciem 5-7 minut.
Następnie wykładamy na ziemniaki warstwę pora
Na warstwę pora układamy ziemniaki, dodajemy pieprz.
W garnku lub tym samym naczyniu, w którym dusilismy pora wlewamy śmietankę, dodajemy trochę soli, pieprz oraz gałkę muszkatołową, mieszamy
Do śmietanki dodajemy starty na tarce jarzynowej ser i na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania
Powinna powstać jednolita masa,.
Sosem polewamy górną warstwę, posypujemy bułką tartą oraz tymiankiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni. Pieczemy 40-60 minut w zależności od tego jak długo będą się pięć ziemniaki. Niektóre odmiany gotują się szybko, niektóre nie. Trzeba sprawdzać widelcem co 20 minut. Potrawa jest bardzo syta i smaczna. Wegetarianie oczywiście użyją tylko warzyw. Życzę smacznego.