Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ze szpinakiem i serem

Zapiekanka ze szpinakiem i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2491 Ocena: 17525

Dodano:

Odsłon: 331

Smakuje wybornie,

Składniki

  • Ziemniaki 40 dag
  • Szpinak ½ kg (może być świeży lub mrożony)
  • Cebula biała 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Mięso mielone wieprzowe ½ kg
  • Ser żółty plastry 10 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Masło 2 łyżki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka ze szpinakiem i serem

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Cebulę, czosnek obrać i drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić połowę cebuli, czosnek, dodać szpinak, doprawić do smaku, chwile podsmażyć i lekko przestudzić. Mięso połączyć z resztą cebuli, jajkami, doprawić od smaku solą i pieprze i dokładnie wyrobić masę. Formą żaroodporną wysmarować dokładnie tłuszczem i ułożyć na niej warstwami. Mięso mielone, ziemniaki, szpinak a na górę ułożyć plasterki sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń