Ziemniaki w innym wydaniu .......
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki
- ugotowane ziemniaki - minimum 0,5 kg
- kiełbasa ulubiona
- cebula 2-3 szt.
- jajka 2-3 szt.
- ser żółty
- sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, majeranek
Składniki
- ugotowane ziemniaki - minimum 0,5 kg
- kiełbasa ulubiona
- cebula 2-3 szt.
- jajka 2-3 szt.
- ser żółty
- sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, majeranek

Etapy przygotowania
1) Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. 2) Cebule podsmażamy na złoty kolor i doprawiając solą oraz pieprzem. 3) Kiełbasę kroimy w kostkę bądź w koła i podsmażamy na patelni. 4) Jajka rozbełtać i doprawić papryką słodką. 5) Ser zetrzeć na dużych oczkach.
Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością masła. Układamy warstwy: ziemniaki pokrojone w koła, cebulę i kiełbasę, posypujemy: bazylią, majerankiem i oregano oraz serem żółtym. Następnie znów ziemniaki, cebula, kiełbasa, przyprawy i całość zalewamy rozbełtanym jajkiem z papryką oraz posypujemy dużą ilością sera żółtego. Pieczemy w piekarniku pod przykrywką w temp. ok 180-200 C do momentu roztopienia się sera i dodatkowe 5-10 minut bez przykrywki aby górną warstwę sera zrumienić.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3350

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 197
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3350

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 197



Składniki
- ugotowane ziemniaki - minimum 0,5 kg
- kiełbasa ulubiona
- cebula 2-3 szt.
- jajka 2-3 szt.
- ser żółty
- sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, majeranek
1) Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. 2) Cebule podsmażamy na złoty kolor i doprawiając solą oraz pieprzem. 3) Kiełbasę kroimy w kostkę bądź w koła i podsmażamy na patelni. 4) Jajka rozbełtać i doprawić papryką słodką. 5) Ser zetrzeć na dużych oczkach.
Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością masła. Układamy warstwy: ziemniaki pokrojone w koła, cebulę i kiełbasę, posypujemy: bazylią, majerankiem i oregano oraz serem żółtym. Następnie znów ziemniaki, cebula, kiełbasa, przyprawy i całość zalewamy rozbełtanym jajkiem z papryką oraz posypujemy dużą ilością sera żółtego. Pieczemy w piekarniku pod przykrywką w temp. ok 180-200 C do momentu roztopienia się sera i dodatkowe 5-10 minut bez przykrywki aby górną warstwę sera zrumienić.