Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2709

Dodano:

Odsłon: 40082

Proste i pożywne. W sam raz na bezmięsny piątkowy obiad.

Składniki

  • 800g ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g masła + łyżka do wysmarowania formy
  • 400g śmietany kremówki 30-36%
  • 90-100g żółtego sera, startego lub drobno pokrojonego
  • sól, pieprz
  • mielona gałka muszkatołowa
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka ziemniaczana

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać.

  2. Dno żaroodpornej formy wysmarować masłem i wysypać posiekanym czosnkiem. Plasterki ziemniaków układać warstwami w formie, posypując serem i gałką muszkatołową.

  3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

  4. Śmietanę zagotować, mocno przyprawić solą i pieprzem. Następnie wylać na ziemniaki. Masło pokroić na małe kawałki i porozkładać je na ziemniakach.

  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń