Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybki przepis na zapiekankę ziemniaczaną z serem i kiełbaską, jest pyszna!
garnek, deska do krojenia, nóż, patelnia, naczynie żaroodporne
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1055
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7817
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1055
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7817
Składniki
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ważne żeby ich nie rozgotować, mogą być delikatnie twarde. 2. Gdy ziemniaki będą gotowe, kroimy je na plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków. 3. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy kilka minut i dodajemy do niej pokrojoną cebulę. Smażymy aż do zarumienia. 4. Usmażoną kiełbasę (połowę) wykładamy na pierwszą warstwę ziemniaków. Kładziemy również odrobinę startego sera. 5. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do jajek śmietanę, mieszamy do połączenia się, i dodajemy przyprawy. 6. Pierwszą ułożoną warstwę zalewamy ( nie całością zalewy, musi starczyć na każdą warstwę) 7. Każdą warstwę powtarzamy w ten sam sposób. 8. Górę naszej zapiekanki posypujemy startym serem i również zalewamy. 9. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° przez ok. 30-40 minut. Smacznego!