Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2614
Dodano: 10.01.2013
Odsłon: 33869
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Wędlinę(np.śląską) kroimy w plastry i podsmażamy na patelni, dodajemy paprykę i papryczkę chili (bez pestek)w paski,pieczarki w plastry, cebulę i czosnek pokrojony w kostkę i smażymy aż składniki będą miękkie.
Oskrobane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości.
Do miseczki wbijamy jajko dodajemy mleko, śmietanę, połowę startego sera i przyprawiamy solą i ostrą papryką.
Gdy ziemniaki są już ugotowane kroimy je w grube plastry. Połowę układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Następnie usmażone warzywa z wędliną wykładamy na ziemniaki.
Całą zapiekankę zalewamy sosem ( ser, śmietana, mleko itp). Na wszytko ponownie układamy ziemniaki.
Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na 25min. 5 minut przed końcem zapiekankę posypujemy resztą sera. Smacznego:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 26 lipca 2013Zgłoś do usunięcia
Za przepis zostawiam"kciuka" i zabieram do swojej książki. Takich zapiekanek z ziemniaków nigdy dość, pozdrawiam!4 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 22 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
Kasiu dziękuję za komentarz, ale zajrzałam na Twoją zapiekankę i ścisnęło mnie w dołku. Ma tyle smacznych składników, że dałam do ulubionych. Lubie tego typu zapiekanki. Pozdrawiam i daje 5.4 Kto głosował? | Odpowiedz