Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka jest pyszna i syta:)
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 319
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 722
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 738
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 319
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 722
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 738
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Składniki
Wędlinę(np.śląską) kroimy w plastry i podsmażamy na patelni, dodajemy paprykę i papryczkę chili (bez pestek)w paski,pieczarki w plastry, cebulę i czosnek pokrojony w kostkę i smażymy aż składniki będą miękkie.
Oskrobane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości.
Do miseczki wbijamy jajko dodajemy mleko, śmietanę, połowę startego sera i przyprawiamy solą i ostrą papryką.
Gdy ziemniaki są już ugotowane kroimy je w grube plastry. Połowę układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Następnie usmażone warzywa z wędliną wykładamy na ziemniaki.
Całą zapiekankę zalewamy sosem ( ser, śmietana, mleko itp). Na wszytko ponownie układamy ziemniaki.
Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na 25min. 5 minut przed końcem zapiekankę posypujemy resztą sera. Smacznego:)