Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Palce lizać :)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4175
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 746
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3593
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4175
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 220
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 746
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3593
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Składniki
Ziemniaki szorujemy i gotujemy na pół-miękko w osolonej wodzie. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy i gotujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka, pieczarki w półplasterki a paprykę w kosteczkę. Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy 1/3 ziemniaków. Posypujemy przyprawą do ziemniaków, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, przesmażamy kiełbasę przez jakieś 10 minut, dodajemy cebulę, po chwili paprykę. Następnie dorzucamy ugotowaną kapustę i pieczarki. Mieszamy i dodajemy pomidory z puszki.
Teraz czas na doprawianie - dodajemy zioła prowansalskie, sól ziołową, paprykę słodka i ostrą, cukier, sól i pieprz - wszystkiego do własnego smaku ( u mnie na ostro ). Całość dusimy pod przykryciem przez jakieś 20 minut - często mieszając.
Na ziemniaki wyłożone w naczyniu wykładamy połowę kapusty z kiełbasą, wykładamy kolejną porcję plastrów ziemniaków ( znowu posypujemy przyprawami ) i nakładamy druga porcję kapusty. Na wierzch układamy ostatnie ziemniaki, posypujemy obficie przyprawami.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.