Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Palce lizać :)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19774
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 422
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6811
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242332
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19774
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 422
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6811
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242332
Składniki
Ziemniaki szorujemy i gotujemy na pół-miękko w osolonej wodzie. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy i gotujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka, pieczarki w półplasterki a paprykę w kosteczkę. Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy 1/3 ziemniaków. Posypujemy przyprawą do ziemniaków, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, przesmażamy kiełbasę przez jakieś 10 minut, dodajemy cebulę, po chwili paprykę. Następnie dorzucamy ugotowaną kapustę i pieczarki. Mieszamy i dodajemy pomidory z puszki.
Teraz czas na doprawianie - dodajemy zioła prowansalskie, sól ziołową, paprykę słodka i ostrą, cukier, sól i pieprz - wszystkiego do własnego smaku ( u mnie na ostro ). Całość dusimy pod przykryciem przez jakieś 20 minut - często mieszając.
Na ziemniaki wyłożone w naczyniu wykładamy połowę kapusty z kiełbasą, wykładamy kolejną porcję plastrów ziemniaków ( znowu posypujemy przyprawami ) i nakładamy druga porcję kapusty. Na wierzch układamy ostatnie ziemniaki, posypujemy obficie przyprawami.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.