Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Palce lizać :)
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 609
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 435
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1545
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 609
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 435
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1545
Składniki
Ziemniaki szorujemy i gotujemy na pół-miękko w osolonej wodzie. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy i gotujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka, pieczarki w półplasterki a paprykę w kosteczkę. Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy 1/3 ziemniaków. Posypujemy przyprawą do ziemniaków, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, przesmażamy kiełbasę przez jakieś 10 minut, dodajemy cebulę, po chwili paprykę. Następnie dorzucamy ugotowaną kapustę i pieczarki. Mieszamy i dodajemy pomidory z puszki.
Teraz czas na doprawianie - dodajemy zioła prowansalskie, sól ziołową, paprykę słodka i ostrą, cukier, sól i pieprz - wszystkiego do własnego smaku ( u mnie na ostro ). Całość dusimy pod przykryciem przez jakieś 20 minut - często mieszając.
Na ziemniaki wyłożone w naczyniu wykładamy połowę kapusty z kiełbasą, wykładamy kolejną porcję plastrów ziemniaków ( znowu posypujemy przyprawami ) i nakładamy druga porcję kapusty. Na wierzch układamy ostatnie ziemniaki, posypujemy obficie przyprawami.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.