Palce lizać :)
Zapiekanka ziemniaczana z kapusta i kiełbasą
Składniki
- ziemniaki, 10 - 15 szt.
- cebula, 2 szt.
- kiełbasa (u mnie toruńska), 3-4 laski
- kapusta kiszona, ok. 70 deko
- pieczarki, ok. 50 deko
- Papryka czerwona, 1 szt.
- puszka pomidorów bez skórki, krojonych, 1 szt.
- przyprawa do ziemniaków, do dań z kapusty, sól ziołowa, czosnek granulowany, sól, pieprz, maggi, papryka s, do smaku
- masło, do wysmarowania naczynia
- olej, 1 łyżka
Składniki
- ziemniaki, 10 - 15 szt.
- cebula, 2 szt.
- kiełbasa (u mnie toruńska), 3-4 laski
- kapusta kiszona, ok. 70 deko
- pieczarki, ok. 50 deko
- Papryka czerwona, 1 szt.
- puszka pomidorów bez skórki, krojonych, 1 szt.
- przyprawa do ziemniaków, do dań z kapusty, sól ziołowa, czosnek granulowany, sól, pieprz, maggi, papryka s, do smaku
- masło, do wysmarowania naczynia
- olej, 1 łyżka

Etapy przygotowania
Ziemniaki szorujemy i gotujemy na pół-miękko w osolonej wodzie. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy i gotujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka, pieczarki w półplasterki a paprykę w kosteczkę. Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy 1/3 ziemniaków. Posypujemy przyprawą do ziemniaków, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, przesmażamy kiełbasę przez jakieś 10 minut, dodajemy cebulę, po chwili paprykę. Następnie dorzucamy ugotowaną kapustę i pieczarki. Mieszamy i dodajemy pomidory z puszki.
Teraz czas na doprawianie - dodajemy zioła prowansalskie, sól ziołową, paprykę słodka i ostrą, cukier, sól i pieprz - wszystkiego do własnego smaku ( u mnie na ostro ). Całość dusimy pod przykryciem przez jakieś 20 minut - często mieszając.
Na ziemniaki wyłożone w naczyniu wykładamy połowę kapusty z kiełbasą, wykładamy kolejną porcję plastrów ziemniaków ( znowu posypujemy przyprawami ) i nakładamy druga porcję kapusty. Na wierzch układamy ostatnie ziemniaki, posypujemy obficie przyprawami.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (10)


Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywa...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Makarony
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 10524
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Dla zdrowia
Odsłon: 346

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1238
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 1119
Ostatnio komentowane przepisy
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywa...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Makarony
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 10524
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Dla zdrowia
Odsłon: 346

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1238
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 1119



Składniki
- ziemniaki, 10 - 15 szt.
- cebula, 2 szt.
- kiełbasa (u mnie toruńska), 3-4 laski
- kapusta kiszona, ok. 70 deko
- pieczarki, ok. 50 deko
- Papryka czerwona, 1 szt.
- puszka pomidorów bez skórki, krojonych, 1 szt.
- przyprawa do ziemniaków, do dań z kapusty, sól ziołowa, czosnek granulowany, sól, pieprz, maggi, papryka s, do smaku
- masło, do wysmarowania naczynia
- olej, 1 łyżka
Ziemniaki szorujemy i gotujemy na pół-miękko w osolonej wodzie. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy i gotujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka, pieczarki w półplasterki a paprykę w kosteczkę. Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy 1/3 ziemniaków. Posypujemy przyprawą do ziemniaków, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, przesmażamy kiełbasę przez jakieś 10 minut, dodajemy cebulę, po chwili paprykę. Następnie dorzucamy ugotowaną kapustę i pieczarki. Mieszamy i dodajemy pomidory z puszki.
Teraz czas na doprawianie - dodajemy zioła prowansalskie, sól ziołową, paprykę słodka i ostrą, cukier, sól i pieprz - wszystkiego do własnego smaku ( u mnie na ostro ). Całość dusimy pod przykryciem przez jakieś 20 minut - często mieszając.
Na ziemniaki wyłożone w naczyniu wykładamy połowę kapusty z kiełbasą, wykładamy kolejną porcję plastrów ziemniaków ( znowu posypujemy przyprawami ) i nakładamy druga porcję kapusty. Na wierzch układamy ostatnie ziemniaki, posypujemy obficie przyprawami.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.
Apetycznie ta zapiekanka wygląda. Robiłam podobną ale bez kapusty kiszonej. Może następnym razem skuszę się na Twój przepis. Pozdrawiam:)
Zrobiłam na obiad i faktycznie danie wyszło bardzo dobre, tylko następnym razem dłużej potrzymam w piekarniku, żeby ziemniaki troszkę się przypiekły. Fajny pomysł, polecam.5
Dzięki wszystkim za komentarze :)
Hmm, takiej zapiekanki jeszcze nie próbowałam, ale na pewno spróbuję :)
A faktycznie, zapomniałam - w kwasie ziemniaki się nie gotują