Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Palce lizać :)
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2851
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 614
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 191
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 755
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 276
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2851
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 614
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 191
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 755
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 276
Składniki
Ziemniaki szorujemy i gotujemy na pół-miękko w osolonej wodzie. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy i gotujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka, pieczarki w półplasterki a paprykę w kosteczkę. Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy 1/3 ziemniaków. Posypujemy przyprawą do ziemniaków, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, przesmażamy kiełbasę przez jakieś 10 minut, dodajemy cebulę, po chwili paprykę. Następnie dorzucamy ugotowaną kapustę i pieczarki. Mieszamy i dodajemy pomidory z puszki.
Teraz czas na doprawianie - dodajemy zioła prowansalskie, sól ziołową, paprykę słodka i ostrą, cukier, sól i pieprz - wszystkiego do własnego smaku ( u mnie na ostro ). Całość dusimy pod przykryciem przez jakieś 20 minut - często mieszając.
Na ziemniaki wyłożone w naczyniu wykładamy połowę kapusty z kiełbasą, wykładamy kolejną porcję plastrów ziemniaków ( znowu posypujemy przyprawami ) i nakładamy druga porcję kapusty. Na wierzch układamy ostatnie ziemniaki, posypujemy obficie przyprawami.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.