Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apetyczny pomysł na wykorzystanie zapomnianej kaszanki.
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 284
Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 55
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 284
Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 55
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy mleko, masło i gałkę muszkatołową i ugniatamy na jednolitą masę. Kapustę kiszoną odciskamy z soku /soku nie wylewamy/, szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości by zakryła kapustę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Po tym czasie kapustę odsączamy z wody, dodajemy pokrojone w małą kostkę plastry ananasa i mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z ananasa lub sokiem z kiszonej kapusty. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy kapustę z ananasem. Na niej układamy warstwę kaszanki - obraną z osłonki i rozdrobnioną widelcem. Na wierzch kładziemy masę ziemniaczaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekamy 30-40 min - do czasu aż wierzch się zarumieni.