Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana z kaszanką i kapustą kiszoną

Zapiekanka ziemniaczana z kaszanką i kapustą kiszoną

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3416

Dodano:

Odsłon: 948

Apetyczny pomysł na wykorzystanie zapomnianej kaszanki.

Składniki

  • ziemniaki 60 dag
  • kaszanka 40 dag
  • kiszona kapusta 40 dag
  • ananas 2 plastry
  • liść laurowy 1 szt
  • ziele angielskie 2 szt
  • pieprz 3 ziarna
  • masło 1 łyżka
  • mleko 50 ml
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy mleko, masło i gałkę muszkatołową i ugniatamy na jednolitą masę.
    Kapustę kiszoną odciskamy z soku /soku nie wylewamy/, szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości by zakryła kapustę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Po tym czasie kapustę odsączamy z wody, dodajemy pokrojone w małą kostkę plastry ananasa i mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z ananasa lub sokiem z kiszonej kapusty.
    Na dno naczynia do zapiekania wykładamy kapustę z ananasem. Na niej układamy warstwę kaszanki - obraną z osłonki i rozdrobnioną widelcem. Na wierzch kładziemy masę ziemniaczaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekamy 30-40 min - do czasu aż wierzch się zarumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 13 marca 2018 Super ta zapiekanka, ja czasem robię ziemniaki z kapustą i kaszanką, ale wszystko osobno, a tu fajne połączenie ;-) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 11 marca 2018 Pycha <3 muszę się pokusić na taką zapiekankę, tylko użyję białej kaszanki ;) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń