Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 3132

Dodano:

Odsłon: 3460

Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ulubionej kiełbaski i pieczarek. Bardzo sycąca i łatwa w przygotowaniu. Polecam!

Składniki

  • ok. 1,5 kg ziemniaków500 g kiełbasy (część kiełbasy można podmienić na boczek, szynkę czy inną wędlinę)
  • 4 duże cebule , 3-4 ząbki czosnku
  • 300g pieczarek
  • ok. 350-400 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 całe jajka
  • Ok. 200g sera żółtego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżki oleju do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, przekrajamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie aż będą al dente. Studzimy. Wystudzone kroimy na grubsze plastry.


    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Kiełbasę kroimy w kostkę. Całość smażymy. Pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do kiełbasy z cebulą i podsmażamy.


    Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem, połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków wykładamy na dno naczynia, na to wykładamy podsmażoną cebulę, kiełbasę i pieczarki. Układamy resztę ziemniaków. 

    W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, jajka, ser i zioła. Zalewamy tym naszą zapiekankę. 

    Całość pieczemy ok 30 min w 180 st do zrumienienia. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń