Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 3869

Dodano:

Odsłon: 990

Przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasa i pieczarkami.

Składniki

  • 6-7 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki
  • 5-6 kiełbas śląskich
  • 200 g sera żółtego tartego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
  • olej do smażenia
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i w plasterki opłukać zimną wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki zaczną się gotować zmniejszyć płomień i gotować 5-8 minut (nie mają być całkiem dogotowane).

    Cebulę obrać i pokroić ale nie za drobno, podsmażyć na oleju, a następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy już cebula z pieczarkami się usmaży z zdjąć z patelni. A na pozostały oleju podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć z obydwu stron.

    Na spód naczynia dać podgotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć sola i pieprzem i wymieszać. Na ziemniaki dać warstwę cebuli z pieczarkami oraz część podsmażonej kiełbaski i posypujemy tartym serem. Następnie dajemy drugą warstwę pieczarek oraz kiełbaski i posypujemy pozostałym serem.

    Jajka wymieszać z przyprawami i śmietanką, polać po całej zapiekance.

    Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń