Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 21-04-2021
Przepis na zapiekankę ziemniaczana.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 196
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 196
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Kurczaka wędzonego pokroić na małe kawałeczki, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomidory pokroić w plasterki a każdy plasterek na ćwiartki. Przestudzone ziemniaki kroimy w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pierwszą warstwę ziemniaków oprószamy solą i pieprzem i dajemy musztardę. Na tak przygotowane ziemniaki dajemy kurczaka, pomidory i kukurydzę. Wszystko posypujemy odrobina sera żółtego. Na ser dajemy druga warstwę ziemniaków wraz ze wszystkimi składnikami ale zamiast musztardy smarujemy ziemniaki keczupem. Na koniec również oprószamy serem i kładziemy ostatnią warstwę ziemniaków. Ostatnia warstwę oprószamy tylko solą i pieprzem i posypujemy pozostałym serem. Gotowa zapiekankę zapiekamy w piekarniku ok 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.