Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie 10-15 minut od momentu zaczęcia gotowania się wody. Długość gotowania zależy od wielkości ziemniaków, maja być lekko podgotowane nie do miękkości.
Cebulę podsmażyć wraz z czosnkiem na oleju, gdy cebula będzie już podsmażona dodać mięso mielone. Podsmażone mięso doprawić solą i pieprzem, na koniec dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Gdy mięso i ziemniak będą się studzić przygotowuje sos.
Jajko roztrzepać dodać starty żółty ser oraz śmietankę wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Spód naczynia żaroodpornego wysmarować olejem lub oliwą. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki i układać na zakładkę. Na ziemniaki wylać 1/3 sosu, na sos wyłożyć podsmażone mięso mielone. Następnie na mięso wykładamy pozostały sos, delikatnie wciskając, na sos układamy drugą warstwę ziemniaków również na zakładkę. Oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą lub olejem aby ziemniaki się nie spaliły.
Zapiekankę pieczemy ok 30-45 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51220
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 63
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 217
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51220
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 63
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 217
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie 10-15 minut od momentu zaczęcia gotowania się wody. Długość gotowania zależy od wielkości ziemniaków, maja być lekko podgotowane nie do miękkości. Cebulę podsmażyć wraz z czosnkiem na oleju, gdy cebula będzie już podsmażona dodać mięso mielone. Podsmażone mięso doprawić solą i pieprzem, na koniec dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Gdy mięso i ziemniak będą się studzić przygotowuje sos. Jajko roztrzepać dodać starty żółty ser oraz śmietankę wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Spód naczynia żaroodpornego wysmarować olejem lub oliwą. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki i układać na zakładkę. Na ziemniaki wylać 1/3 sosu, na sos wyłożyć podsmażone mięso mielone. Następnie na mięso wykładamy pozostały sos, delikatnie wciskając, na sos układamy drugą warstwę ziemniaków również na zakładkę. Oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą lub olejem aby ziemniaki się nie spaliły. Zapiekankę pieczemy ok 30-45 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Bitka z karczku, ziemniaki i surówka z pekińskiej kapusty.
Dania główne
Polędwica na warzywach
Dania główne
Gołąbki z kapusty włoskiej
Dania główne
Domowy kebab najlepszy na świecie
Bitka z karczku, ziemniaki i surówka z pekińskiej kapusty.
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 30
Polędwica na warzywach
Moim zdaniem przepis idealny dla osób wymagających oraz tych którzy chcą robi...
Odsłon: 16