Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to prosta zapiekanka z ziemniaków z pieczarkami i sosem beszamelowym. W sam raz na obiad.
Polecam.
Odsłon: 363
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1328
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 537
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1923
Polecam.
Odsłon: 363
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1328
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 537
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1923
Składniki
Ziemniaki ugotować do miękkości. Następnie pokroić w plastry. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem (10 g). Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Szczypiorek i czosnek drobno posiekać. Cebulkę zeszklić na maśle, a następnie podsmażyć pieczarki i poczekać, aż odparuje z nich woda. Następnie dodać do nich szczypiorek i czosnek. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki poukładać równomiernie w wysmarowanym masłem naczyniu (1 warstwa). Następnie rozłożyć pieczarki i na górę ziemniaki. Posypać suszonym tymiankiem.
Sos beszamelowy: Rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać i lekko podsmażyć. Całość rozprowadzić mlekiem. Pogotować przez około 2-3 minuty i zestawić z palnika. Na koniec dodać żółtka, a sosu nie gotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać starty ser. Sos wylać na wierzch. Zapiekankę piec w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Po 20 minutach pieczenia rozłożyć jeszcze na wierzchu plastry sera i zapiec.
Zapiekanka jest gotowa. Smacznego:)