Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem
Blacha 19x28 cm, nóż
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4035
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415837
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2705
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4035
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415837
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2705
Składniki
Przygotuj formę o wymiarach 19x28 cm i wysmaruj masłem. Obierz ziemniaki i pokrój je na niezbyt grube plastry. Następnie ułóż w rzędzie pokrojone w plastry ziemniaki (średniej grubości) i posól ziemniaki.
Obierz i wyczyść pieczarki. Pokrój pieczarki w plastry i na wierzchniej części zapiekanki poukładaj pokrojone pieczarki. Cebulę pokrój w piórka i ułóż na pieczarkach. Dodaj pokrojony w plastry boczek.
Przed kolejną warstwą ziemniaków wlej śmietanę ze zmieszanym jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. Kolejną warstwę plastrów ziemniaków ułóż na górze i dopraw.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj żółty ser i ułóż na wierzchu. Przypraw solą, pieprzem oraz dodaj oregano i paprykę wędzoną. Piecz 25 minut w temperaturze 190 stopni.