Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana z sosem jajecznym

Zapiekanka ziemniaczana z sosem jajecznym

Autor:

Przepisów i artykułów: 469 Ocena: 10382

Dodano:

Odsłon: 7469

Nie ma nic lepszego niż ziemniaczana zapiekanka zjedzona latem, popita zimną maślanką:).

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 300g kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • ...
  • Sos:
  • 250ml śmietany 18%
  • 3 jajka L
  • 150g żółtego sera
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
  • olej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka ziemniaczana z sosem jajecznym

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy, kroimy na talarki.

  2. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Koperek siekamy.

  3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę, jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut, do zarumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń