Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana z wieprzowiną to potrawa z rodzaju tych, które robią się same, a dodatkowo świetnie smakują. Danie jest proste w przygotowaniu – wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego, pamiętając o dobrym doprawieniu. Po nieco ponad godzinie całość jest gotowa. Nie ma brudnych naczyń, godzin stania w kuchni i resztek do wyrzucania. Spróbuj tej zapiekanki, a nie pożałujesz.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Przygotuj marynatę. Wszystkie składniki umieść w osobnej miseczce i dokładnie razem wymieszaj.
Karkówkę umyj, wysusz i pokrój na plastry. Zamarynuj je w przygotowanej wcześniej marynacie i odłóż do lodówki na około pół godziny.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w piórka.
Naczynie żaroodporne natłuść oliwą. Ułóż w nim ziemniaki i cebulę.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą 25 ml oliwy z łyżeczką soli. Rozsmaruj tłuszcz na ziemniakach za pomocą silikonowego pędzelka lub podobnego akcesorium.
Na ziemniakach ułóż plastry zamarynowanej karkówki.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp zapiekankę.
Piekarnik nastaw na 200 st. Celsjusza. Zapiekankę ziemniaczaną z wieprzowiną piecz przez 50 minut pod przykryciem, a następnie przez kolejne 15-20 minut bez przykrycia.
Podawaj zapiekankę udekorowaną natką pietruszki, z dodatkiem ulubionej sałatki.