Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana z wieprzowiną zachwyca aromatem i bogactwem smaków. Soczyste kawałki wieprzowiny oraz świeże warzywa tworzą idealnie zgraną kompozycję, podaną w kremowym sosie pod pierzynką z chrupiącego sera. Danie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i spotkanie w gronie przyjaciół.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457462
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1384
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2210
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 559
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457462
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1384
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2210
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 559
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź je i pokrój w niewielką kostkę. Wieprzowinę pokrój lub poszarp widelcami.
Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki, a z kolei czerwoną paprykę pokrój w cienkie paseczki. Cebulę drobno posiekaj, tak samo jak papryczkę jalapeno.
W dużym naczyniu żaroodpornym połącz wszystkie składniki, mieszając je ze sobą dokładnie.
Przygotuj sos. W garnuszku podgrzej bulion ze śmietaną. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i musztardę. Dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wymieszaj mąkę z łyżką zimnej wody i wlej mieszaninę do podgrzewanej mieszanki. Mieszaj aż całość się rozpuści i sos będzie aksamitny. Zalej nim zapiekankę i całość delikatnie wymieszaj.
Wierzch posyp tartym żółtym serem.
Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, do zezłocenia sera.
Zapiekankę ziemniaczaną z wieprzowiną wyjmij i odczekaj 5-10 minut przed podaniem.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2-3 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.