Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i niedroga zapiekanka jarska. Choć bez mięsa zaspokoi głód:)
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1802
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8366
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 751
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253419
Polecam.
Odsłon: 1457
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1802
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8366
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 751
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253419
Polecam.
Odsłon: 1457
Składniki
Ziemniaki obieramy, opłukujemy, osuszamy i kroimy w plastry. Ząbki czosnku również obieramy, także kroimy w plasterki i razem z ziemniakami dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając /ziemniaki mogą przywierać do dna/ ok. 15 min.
Por dokładnie oczyszczamy, kroimy, przelewamy na sicie wrzątkiem i odsączamy. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy serek twarogowy /może być smakowy/,odsączony por, doprawiamy do smaku /raczej na pikantnie/ i dokładanie mieszamy.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy, na jego dno przekładamy masę jajeczo-twarogowo-porową a na nią przekładamy /delikatnie układając i wyrównując/ ziemniaki z czosnkiem i resztą mleka w którym się gotowały. Całość posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy ok. 25 min.