Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z pałkami z kurczaka

Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z pałkami z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 410

Dodano:

Odsłon: 671

Bardzo lubię pałki z kurczaka zapiekane z warzywami, dodaję do takiej zapiekanki to co mam akurat w domu i takie połączenie się sprawdza, bo za każdym razem wychodzi inne danie. Do tego jedzonka wystarczy zrobić surówkę z sezonowych warzyw i wychodzi nam bardzo smaczne i sycące danie obiadowe.

Składniki

  • Ziemniaki 1 kg
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • cebula 2 szt.
  • Cukinia 1 szt.
  • pałki z kurczaka 8 szt.
  • przyprawa do kurczaka
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • pieprz chili cayenne
  • oliwa z oliwek
  • Kalafior 1 szt.
  • marchewka z groszkiem 1 puszka (może być świeża)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zamarynowania pałek z kurczaka: do miski wsypujemy przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany, paprykę słodką, pieprz chili cayenne i sól, dolewamy oliwę z oliwek, wszystko razem mieszamy i marynujemy w takiej marynacie pałki z kurczaka przynajmniej godzinę.

    Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem, posypujemy przyprawą do ziemniaków solą i pieprzem.

  2. Cebulę kroimy w półplasterki i rozkładamy na ziemniakach.

  3. Cukinię kroimy w plasterki i rozkładamy na cebuli.

  4. Na cukinii układamy zamarynowane pałki z kurczaka.

  5. Pomiędzy pałki układamy cząstki kalafiora.

  6. Po wierzchu posypujemy groszkiem i marchewką z puszki.

  7. Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową.

  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ponad godzinę.

  9. Na talerze wykładamy po jednej pałce i warzywa.
    Podajemy z dowolną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń